Austrijos buvusio vicekanclerio korupcijos bylos nagrinėjimas atidėtas

Buvusio Austrijos vicekanclerio Heinzo-Christiano Strache korupcijos bylos nagrinėjimas teisme penktadienį buvo atidėtas iki rugpjūčio pabaigos, prokurorams pateikus naujų su kaltinimais susijusių bylos detalių.

 Austrijos buvusio vicekanclerio korupcijos bylos nagrinėjimas atidėtas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Austrijos buvusio vicekanclerio korupcijos bylos nagrinėjimas atidėtas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-09 16:34

Buvusio kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos (FPOe) 52 metų lyderio teismas prasidėjo antradienį. Jis susijęs su „Ibisageitu“ („Ibizagate“) pramintu korupcijos skandalu, dėl kurio 2019 metų gegužę žlugo pirmoji kanclerio Sebastiano Kurzo vadovaujama centro dešiniosios Liaudies partijos (OeVP) ir FPOe koalicija.

Tai įvyko pasirodžius slapta padarytam vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip H.-Ch. Strache prabangioje viloje Ibisoje numanomai vieno Rusijos oligarcho dukterėčiai už pagalbą organizuojant rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Šis vaizdo įrašas paskatino kovos su korupcija prokurorus pradėti plataus masto tyrimą, atskleidusį dar keletą H.-Ch. Strache ir kitų politikų įtariamų nusikaltimų.

Dabartinė byla paremta kaltinimais, esą H.-Ch. Strache padėjo pakeisti vieną įstatymą FPOe partijos finansinio rėmėjo naudai.

Manyta, kad penktadienį įvyks paskutinis teismo posėdis ir kad per jį bus paskelbtas nuosprendis, tačiau teismas buvo atidėtas, „ir kiti posėdžiai įvyks rugpjūčio 23 ir 27 dienomis“, naujienų agentūrai AFP patvirtino teismo vicepirmininkė Christina Salzborn.

H.-Ch. Strache kaltinamas padėjęs pakeisti įstatymą toje pačioje byloje kaltinamo Walterio Grubmuellerio (Valterio Grubmiulerio), ilgamečio savo draugo, turinčio privačią medicinos kliniką ir paaukojusio FPOe 10 tūkst. eurų, naudai.

Remiantis trumposiomis žinutėmis, kurias aptiko prokurorai ir kurių turinys nutekėjo Austrijos žiniasklaidai, H.-Ch. Strache klausė W. Grubmuellerio, kokių įstatymo pataisų reikėtų, kad su klinika „pagaliau būtų elgiamasi teisingai“.

H.-Ch. Strache dirbant vyriausybėje įstatymas buvo pakeistas taip, kad W. Grubmuellerio klinika galėtų gauti lėšų iš visuomenės sveikatos draudimo fondo.

Penktadienį teisėja Claudia Moravec-Loidolt patenkino prokurorų prašymą leisti pateikti naujų įrodymų, susijusių su dar viena W. Grubmuellerio 2 tūkst. eurų auka FPOe.

Su nauju įtariamu susiję liudytojai, įskaitant buvusius FPOe parlamento narius, bus apklausti rugpjūčio posėdžiuose, nurodė Ch. Salzborn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.