Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiai žada stiprinti ryšius: pradės „naują“ dvišalių santykių etapą

Kinijai ir Šiaurės Korėjai minint 60-ąsias Draugystės, bendradarbiavimo bei abipusės pagalbos sutarties metines, dviejų šalių lyderiai Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas pažadėjo pradėti „naują“ dvišalių santykių „etapą“, sekmadienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

Kinija yra ilgametė Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinija yra ilgametė Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-11 10:12

Kinija yra ilgametė Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja. Sutartį dėl draugystės, bendradarbiavimo ir abipusės pagalbos ginkluoto puolimo atveju šalys pasirašė 1961 metų liepos 11 dieną.

Dėl didėjančių Pchenjano branduolinių užmojų dvišaliai santykiai metams bėgant svyravo, tačiau, įstrigus Šiaurės Korėjos ir Jungtinių Valstijų deryboms, ir Pchenjanas, ir Pekinas ėmėsi priemonių savo aljansui sustiprinti.

„Nepaisant beprecedenčiai sudėtingos pastarųjų metų tarptautinės padėties, Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos ir Kinijos, kaip bendražygių, tarpusavio pasitikėjimas ir karinė draugystė kasdien vis stiprėja“, – parašė Kim Jong Unas laiške Xi Jinpingui.

Savo laiške, kurį paskelbė naujienų agentūra KCNA, Šiaurės Korėjos lyderis pabrėžė sutarties svarbą „užtikrinant taiką ir stabilumą Azijoje ir likusiame pasaulyje, kai priešiškos jėgos vis labiau netenka vilčių, mesdamos iššūkius ir keldamos sunkumų“.

Xi Jinpingas savo atsakyme parašė planuojantis dviem šalims ir jų tautoms atnešti „didesnę laimę nuosekliai judant link naujo draugystės ir bendradarbiavimo santykių tarp dviejų šalių etapo“, nurodė KCNA.

Tuo tarpu dar prieš kelerius metus santykiai tarp dviejų šalių buvo prasti ir Kim Jong Unas, kuris valdžią iš savo tėvo perėmė 2011 metų gruodį, Kinijoje pirmą kartą apsilankė tik 2018 metų kovą. Tiesa, nuo tada jiedu susitiko jau penkis kartus.

Kai kurie analitikai dviejų lyderių santykius vadina „fiktyvia santuoka“. Anot jų, nuo Korėjos karo pabaigos tarp dviejų sąjungininkių yra buvę nesutarimų ir jos „niekada iš tiesų viena kita netikės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.