Izraelyje atidaryta JAE ambasada

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) trečiadienį Izraelyje atidarė savo ambasadą, įsikūrusią naujame Tel Avivo vertybinių popierių biržos pastate, žengdami dar vieną santykių normalizavimo žingsnį, numatytą praėjusių metų Vašingtono tarpininkautame susitarime.

Ambasados vieta Izraelio finansiniame rajone išryškina ekonominių ryšių tarp šalių svarbą, JAE tapus tik trečiąja arabų šalimi, pripažinusia žydų valstybę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ambasados vieta Izraelio finansiniame rajone išryškina ekonominių ryšių tarp šalių svarbą, JAE tapus tik trečiąja arabų šalimi, pripažinusia žydų valstybę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 3:59 PM, atnaujinta Jul 14, 2021, 4:25 PM

Ambasados vieta Izraelio finansiniame rajone išryškina ekonominių ryšių tarp šalių svarbą, JAE tapus tik trečiąja arabų šalimi, pripažinusia žydų valstybę.

Ambasados atidarymo ceremonijoje, kur dalyvavo naujasis Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas, JAE ambasadorius Mohamedas al Khaja pasiuntinybės atidarymą pavadino „svarbiu įvykiu augančiuose mūsų abiejų šalių santykiuose“.

„JAE ir Izraelis yra novatoriškos tautos, mes galime panaudoti šį kūrybiškumą siekdami klestinčios ir tvarios mūsų šalių ir mūsų regiono ateities“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu I. Herzogas paragino „išplėsti“ šį „istorinį susitarimą“ su JAE, įtraukiant „kitas šalis, siekiančias taikos su Izraeliu“.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai buvo pranešta apie tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo tarpininkaujamą susitarimą dėl Izraelio ir JAE santykių normalizavimo, abi šalys pasirašė virtinę susitarimų įvairiuose sektoriuose – nuo turizmo iki aviacijos ir finansinių paslaugų.

Trečiadienio ceremonija, vykusi dviem aukštais žemiau ambasados esančioje biržos pastato fojė, surengta po praėjusį mėnesį vykusio Izraelio užsienio reikalų ministro Yairo Lapido apsilankymo Izraelio generalinio konsulato atidaryme Dubajuje ir ambasados atidaryme Abu Dabyje.

JAE sprendimas užmegzti ryšius su Izraeliu sukėlė palestiniečių nepasitenkinimą. Šie susitarimai nutraukė ne vieną dešimtmetį trukusią Arabų Lygos politiką, kad būtina sąlyga arabų valstybių santykiams su Izraeliu yra Izraelio ir palestiniečių tvarus taikos susitarimas.

Normalizavęs santykius su Jungtiniais Arabų Emyratais tuometinis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu taip pat pasirašė vadinamuosius Abraomo susitarimus su Bahreinu, Maroku ir Sudanu.

Izraelis ir JAE stengiasi, pasinaudodami naujais ryšiais, sudaryti virtinę ekonominių susitarimų.

Nors Y. Lapidas buvo koalicijos, praeitą mėnesį nuvertusios B. Netanyahu, architektas, drauge su ministru pirmininku Naftali Bennettu jis pažadėjo tęsti B. Netanyahu politiką ir siekti glaudesnių ryšių arabų pasaulyje.

Naujiesiems susitarimams su JAE ir kitomis arabiškomis valstybėmis nėra nė metų, tačiau jie jau įrodė esą atsparūs, mano Izraelio nacionalinio saugumo tyrimų instituto mokslininkas Yoelis Guzansky.

„Įveikėme didelį konfliktą Gazos [Ruože], santykiai atlaikė didelį išbandymą“, – teigė jis.

Gegužės pradžioje Izraelio riaušių policijos susirėmimai su palestiniečių maldininkais Jeruzalėje peraugo į kruviniausias kovas per pastaruosius metus tarp Izraelio, „Hamas“ ir kitų Gazos Ruožo palestiniečių ginkluotų grupių.

Gegužės 21 dieną buvo paskelbtos paliaubos po 11 dienų trukusių kruvinų kautynių.

„Tai yra sėkmė; niekas neatšaukė jokio susitarimo, net Sudanas ar Marokas“, – per internetinę spaudos konferenciją kalbėjo Y. Guzansky.

JAE žiniasklaidai Y. Lapidas praėjusį mėnesį sakė, kad dvišalė prekyba pasiekė daugiau nei 675,22 mln. JAV dolerių nuo Abraomo susitarimų pasirašymo 2020 metų rugsėjį.

Finansinė susitarimų nauda taip pat gali apimti skurdų Gazos Ruožą, kuris vis dar neatsigauna nuo vėliausio smurto.

„Kai turėsime saugų politinį stabilumą (Gazos Ruože), tada, žinoma, ateis investicijos“, – per bendrą spaudos konferenciją su Y. Guzansky sakė Izraelio ir JAE verslo tarybos pirmininkas Abdullah Baqeras.

„Rinksime lėšas, statysime mokyklas, užsiimsime labdara, kad pakeltume gyvenimo lygį ten“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.