Politiniai žaidimai JAV: įstatymo nenorėję priimti demokratai pabėgo privačiu lėktuvu

Teksase atstovų rūmų Demokratų partijos nariai masiškai pabėgo iš valstijos, siekdami užkirsti kelią ten esantiems respublikonams priimti įstatymą, kuris sugriežtins balsavimo taisykles.

Mažiausiai 50 demokratų pirmadienį įlipo į du privačius lėktuvus ir išskrido iš Ostino į Vašingtoną. <br>Ap/Scanpix nuotr.
Mažiausiai 50 demokratų pirmadienį įlipo į du privačius lėktuvus ir išskrido iš Ostino į Vašingtoną. <br>Ap/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 8:31 PM

Šis žingsnis laikinai paralyžiuos valstijos Atstovų rūmus, kuriuose įstatymai priimami tik tada, kai balsavime dalyvauja bent du trečdaliai įstatymų leidėjų.

Mažiausiai 50 demokratų pirmadienį įlipo į du privačius lėktuvus ir išskrido iš Ostino į Vašingtoną.

Toks netikėtas Joe Bideno partiečių žingsnis įvyko respublikonams priimant panašius įstatymus visose vadovaujamose valstybėse.

Svarbus pirmasis balsavimas dėl Teksaso respublikonų siūlomo visuotinio balsavimo teisės akto buvo planuojamas vėliau šią savaitę.

Įstatymas uždraustų visą parą vykstančias rinkimų vietas ir balsavimą iš automobilių, taip pat panaikintų balsadėžes ir išplėstų partijoms priklausančių rinkimų stebėtojų galias.

Rūmų įstatymų leidėjai išskrido pirmadienio popietę – tai pirmas kartas nuo 2003 m., kai valstijos demokratai išvyko iš Teksaso, kad nutrauktų balsavimą.

Kalbėdami su žurnalistais, kai jie nusileido Vašingtone, Teksaso demokratai teigė, kad jie negrįš, kol pasibaigs 30 dienų specialioji sesija.

Pabėgusiems įstatymų leidėjams gresia areštas. Pagal Teksaso įstatymus įstatymų leidėjai gali būti teisiškai priversti grįžti į valstijos sostinę Ostine.

Reaguodamas į emigraciją, Teksaso rūmų pirmininkas, respublikonas Dade'as Phelanas pareiškime teigė, kad rūmai naudos „visus turimus išteklius“ balsavimo sėkmei užtikrinti.

Tuo tarpu demokratai šia akcija tikisi, kad bus daromas spaudimas Vašingtono įstatymų leidėjams ir JAV prezidentui Joe Bidenui, kuris susiduria su aktyvistų raginimais federaliniu lygiu padaryti daugiau, bandant apsaugotos balsavimo teisės.

Tai jau antras kartas per šešias savaites, kai Teksaso demokratai naudoja šią gudrią taktiką.

Gegužę valstijos demokratai paliko rūmus likus kelioms valandoms iki eilinės įstatymų leidybos sesijos pabaigos. Respublikonas gubernatorius Gregas Abbottas dėl to atstovų rūmus sukvietė į dabartinę 30 dienų specialią sesiją.

Tačiau respublikonams valdant tiek Teksaso rūmus, tiek Senatą, demokratų galimybės yra ribotos. Jei dabartinės specialiosios sesijos metu jie išliks už valstijos ribų, gubernatorius G.Abbottas gali tiesiog surengti naują balavimą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.