S. Cichanouskaja gavo „Ryanair“ ataskaitą dėl lainerio nutupdymo Baltarusijoje

Oro linijų bendrovės „Ryanair“ vykdomasis direktorius Michaelas O'Leary Dubline susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ir pateikė jai tyrimo dėl gegužės 23 dieną Minske nutupdyto lėktuvo ataskaitą.

S. Cichanouskaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Cichanouskaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-15 14:25, atnaujinta 2021-07-15 14:26

„Jis papasakojo, kad bendrovė pati vykdo tyrimą dėl lėktuvo užgrobimo, pateikė Cichanouskajai ataskaitą apie tyrimo rezultatus ir pareiškė, kad bendrovė kartu su ICAO (Tarptautinės civilinės aviacijos organizacija), Lenkija, Lietuva ir Graikija renka medžiagą ir įrodymus“, – ketvirtadienį pranešta S. Cichanouskajos kanalu socialiniame tinkle „Telegram“.

Pažymima, kad „Cichanouskaja pasiūlė palaikyti tarptautinio ieškinio prieš Lukašenkos režimą iškėlimą dėl lėktuvo užgrobimo, kuris tapo oro terorizmo aktu“.

Gegužės 23 dieną Minsko oro uoste buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ laineris. Oro bendrovė pranešė, kad lėktuvas nutūpė Minske, nes baltarusių skrydžių kontrolieriai pranešė apie galimą bombą lėktuve. Vėliau informacija apie bombą nepasitvirtino.

Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“, kuris suvaidino labai svarbų vaidmenį pernai po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų organizuojant beprecedentes demonstracijas prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Birželio pabaigoje Baltarusijos Tyrimų komitetas pranešė, kad R. Pratasevičius ir S. Sapega duoda „prisipažįstamuosius parodymus“ ir paprašė ikiteisminio susitarimo dėl bendradarbiavimo su tyrimu. Dėl to jiems buvo pakeista kardomoji priemonė ir vietoje kalėjimo skirtas namų areštas.

S. Cichanouskaja dalyvavo pernai rugpjūčio 9 dieną įvykusiuose Baltarusijos prezidento rinkimuose. Kandidatūrą ji iškėlė rinkimų komisijai neįregistravus jos vyro Siarhejaus Cichanouskio iniciatyvinės grupės. Vėliau S. Cichanouskis buvo įkalintas.

Oficialiais duomenimis, S. Cichanouskaja per rinkimus gavo kiek daugiau nei 10 proc. balsų, o laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šalį valdantis A. Lukašenka. Vakarų šalys ir baltarusių opozicija rinkimus laiko suklastotais.

Virtinė Europos Sąjungos šalių S. Cichanouskają pripažįsta Baltarusijos opozicinių jėgų lydere, su ja, be kitų, susitiko Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Balandžio pradžioje Baltarusijos Valstybės saugumo komitetas (KGB) įtraukė S. Cichanouskają, jos kolegą opozicionierių Pavelą Latušką ir dar 15 piliečių į terorizmo sąrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.