Baltarusijoje ekstremistiniu pripažintas S. Cichanouskio „Telegram“ kanalas

Tinklaraštininko Siarhejaus Cichanouskio socialinio tinklo „Telegram“ kanalas „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“) buvo įtrauktas į ekstremistinės medžiagos sąrašus, skelbiamus Baltarusijos informacijos ministerijos interneto svetainėje.

Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-16 17:01

Dokumente pažymima, kad atitinkamą sprendimą Minsko Centrinio rajono teismas priėmė liepos 12 dieną, jis „nedelsiant pradėtas vykdyti pagal Baltarusijos Respublikos civilinio proceso kodekso 314 straipsnį“, Minsko režimui tęsiant spaudimą autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentams ir nepriklausomiems žurnalistams.

Taip pat į šį sąrašą įtraukti fondo „Strana dlia žizni“ kanalas, pokalbių robotas (chatbot) bei pokalbių grupė platformoje „Telegram“.

Opozicionierius ir populiarus „Youtube“ vaizdo tinklaraštininkas S. Cichanouskis ketino varžytis su A. Lukašenka 2020 metų prezidento rinkimuose, tačiau buvo suimtas per piketą Gardine.

Jam buvo pareikšti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų. Kartu buvo sulaikyti ir keli Siarhejaus bendražygiai. Anot teisėsaugininkų, ten „buvo organizuotas neteisėtas visuomeninis renginys, mitingas, per kurį būta grupinių veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių viešąją tvarką ir lydimų akivaizdaus nepaklusimo teisėtiems milicijos reikalavimams“.

Jo žmona Sviatlana nusprendė balotiruotis vietoje įkalinto vyro. Ši politikos naujokė greitai pelnė populiarumą ir tapo pagrindine A. Lukašenkos varžove rinkimuose.

Prasidėjus antivyriausybiniams protestams S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Baltarusijos tyrimų komitetas balandžio pabaigoje baigė tirti S. Cichanouskio baudžiamąją bylą. Jam pareikšti kaltinimai dėl masinių neramumų organizavimo, socialinio priešiškumo kurstymo, trukdymo Vyriausiosios rinkimų komisijos darbui, šiurkščiai viešąją tvarką pažeidžiančių veiksmų organizavimo.

Kartu su juo teisiami dar penki aktyvistai, tarp jų opozicionierius Mikalajus Statkevičius. Bylos nagrinėjimą Gomelio teismas pradėjo birželio 24 dieną už uždarų durų, tardymo izoliatoriuje.

Žmogaus teisių gynėjai pripažino S. Cichanouskį politiniu kaliniu.

Po praėjusį rugpjūtį surengtų rinkimų, kuriuose A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, šalį kelis mėnesius krėtė beprecedenčiai protestai. Baltarusių opozicija ir Vakarai rinkimus laiko suklastotais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.