Bolivude – pirmoji intymių scenų koordinatorė: siekia saugumo standartų kine

Aastha Khanna dirba Bolivudo filmavimo aikštelėse, kur siekia nustatyti taisykles ir sukurti saugią, susitarimu pagrįsta aplinką filmuojant intymias scenas. Kino pramonė Indijoje nuėjo ilgą kelią gilindama savo supratimą apie intymumą.

Indijos pramogų industrijoje jau ilgai buvo reikalingos gairės filmuojant intymias scenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Indijos pramogų industrijoje jau ilgai buvo reikalingos gairės filmuojant intymias scenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-17 18:39

Prieš kelerius metus Sakshi Bhatia dirbo režisieriaus asistente filmuojant mistinį trilerį apie žmogžudystę. Režisieriaus pageidavimu buvo suplanuota intymi scena tarp kaltinamojo žmogžudyste ir aukos.

Visgi, auką vaidino keturiolikmetė aktorė, o žudiką įkūnijo 45-erių vyras.

„Man pasidarė nejaukoka, aš svarsčiau, ar nors kas nors jai paaiškino, kaip bus filmuojama scena? Buvo reikalingas profesionalas, kuris galėtų išlaviruoti aktorius kūrybiniame procese, tiek filmavimo metu, tiek tada, kai kameros išjungtos“, – DW žurnalistams pasakojo S.Bhatia.

Paprastai prodiuserių komandos būdavo atsakingos už aktorių gerovę Bolivudo filmų aikštelėse. Tačiau dabar Indijos kino industrijoje atsirado pirmoji sertifikuota intymumo koordinatorė.

Aastha Khanna pasakoja, kad jos tikslas yra sukurti saugią erdvę aktoriams suplanuodama sekso scenas. Ji renka intymių klausimų žinovų komandą ir ruošia gaires Bolivudo filmų prodiuseriams.

Ją samdo padėti su scenomis, kuriose vaizduojamas nuogas kūnas, seksualinis intymumas bei seksualinė prievarta.

„Neįtikėtina, kad veiksmo scenas kurti padeda kaskadinių triukų koordinatoriai, šokių choreografai dirba su indiškų dainų ir šokių scenomis, tačiau nieko panašaus nėra filmuojant intymias scenas“, – prisimena A. Khanna.

„Kultūriškai nėra priimta kalbėti apie intymumą. Tai laikoma skandalingu ir provokuojančiu dalyku. Taigi, kadangi tai tabu ir šiąpus ekrano, yra be galo svarbu nuolatos palaikyti diskusiją apie tai.“

Nors ir A.Khannos vaidmuo yra naujas, Indijos pramogų industrijoje jau ilgai buvo reikalingos gairės filmuojant intymias scenas.

Ką daro intymių scenų koordinatoriai?

„Mano darbas yra kalbėtis su aktoriais apie sutikimą ir ribas, įsigilinti į sceną ir suplanuoti ją pagal režisieriaus įsivaizdavimą. Taip pat turiu užtikrinti, kad sukūrus filmą nebūtų daromi pakeitimai“, pasakojo A.Khanna.

Besimokydama Intymumo profesionalų asociacijos kursuose Los Andžele A.Khanna sužinojo apie daugybę technikų ir pagalbinių įrankių, tokių kaip pagalvės, tarpkojo apsaugos, spenelių lipdukai ir kuklūs apdarai, skirtų sukurti ribas filmuojant sekso scenas.

Taip pat ji mokėsi apie tarptautinį intymumo protokolą, galios dinamiką ir kaip vertinti susitarimus apie intymumą sutartyse.

„Traumos ir psichologiniai dirgikliai yra svarbus aspektas, tai gali pašlyti intymios scenos metu. Asmens ribos gali būti pažeistos ir taip prisideda dar viena trauma“, – aiškino ji.

Deja, nusamdyti profesionalų intymių scenų koordinatorių kainuoja, ir ši praktika yra praktiškai negirdėta Indijo kino pramonėje.

Indijoje „intymių scenų koordinatorius yra dar gana tolima idėja, aktoriai dažniausiai turi susitvarkyti patys“. Taip mano dešimtmetį indiškuose filmuose dirbęs režisieriaus asistentas Amitas Kauras.

#MeToo vaidmuo

Prieš du metus HBO tinklas įvedė taisyklę, kad kiekvieną kartą, kai yra filmuojama intymi scena, turi būti kviečiamas intymių scenų koordinatorius. Netrukus ir kitos didelės kompanijos, kaip „Netflix“ ir „Amazon Prime“ pasekė šiuo pavyzdžiu.

Indijoje apie intymumo koordinatoriaus poreikį pradėta garsiau kalbėti po kelių incidentų.

„Buvo ne vienas liūdnai nuskambėjęs incidentas, kai aktorius jau pasibaigus scenos filmavimui, toliau bučiavo ir nederamai čiupinėjo aktorę, net po to, kai režisierius kelis kartus sušuko, kad baigta“, – prisimena Indijos pramogų žurnalistas Rohitas Khilnanis.

„Tai jau yra priekabiavimas darbo vietoje, tad intymumo koordinatorius yra būtinas saugumui užtikrinti“, – pridėjo jis.

R.Khilnanio nuomone, augant naujos produkcijos paklausai, intymumo koordinatorius turėtų būti privalomas kiekvienoje filmavimo aikštelėje.

„Mane giliai sukrėtė #MeToo judėjimas. Aš pati susidūriau su tuo būdama komandos nare, tai labai dažna. Nusprendžiau suderinti savo aistrą filmams ir saugumui“, – pasakojo A Khanna.

Ji pridūrė, kad daugybė kino industrijos naujokų yra pažeidžiami ir susiduria su išnaudojimu, tad pokalbiai apie sutikimą turi vykti ir už filmavimo aikštelės ribų.

„Iš MeToo Indijoje gavosi šnipštas. Asmenys, kurie buvo įvardyti kaip priekabiautojai, toliau dirba. Nors ir intymumo koordinatoriai yra vertingas žingsnis, kaip įmanoma užtikrinti saugumą kiekviename žingsnyje? Nepavydėtinų istorijų teko girdėti iš aktorių, kurie vos kartą nuėjo į atrankas“, – svarstė R.Khilnanis.

Indijos pramogų industrija yra didžiausia pasaulyje. Užtruks laiko, kol pokyčiai pasieks ją visą. Sakshi Bhatia teigimu, liko nueiti ilgą kelią.

„Intymių scenų koordinatoriai yra tam, kad užtikrintų, jog suvaidintas seksas atrodys patraukliai ekrane. Jei jie gaus algą iš kino studijų, gali būti, kad nenorės labai daug prieštarauti režisieriaus įsivaizdavimui, kaip tos scenos turi atrodyti. Sekso scenos yra masalas žiūrovams, todėl į gaires gali būti žiūrima pro pirštus“, – sakė ji.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.