Skelbiama apie pavojų: su vyriausybės kritikais valstybės kovoja pasitelkdamos išmanias šnipinėjimo programas

Politiniai aktyvistai, žurnalistai ir teisininkai visame pasaulyje yra sekami pasitelkiant telefonų šnipinėjimo programą „Pegasus“, kurią autoritarinėms valstybėms pardavė Izraelio technologijų kompanija „NSO Group“.

 Politiniai aktyvistai, žurnalistai ir teisininkai visame pasaulyje yra sekami pasitelkiant telefonų šnipinėjimo programą „Pegasus“, kurią autoritarinėms valstybėms pardavė Izraelio technologijų kompanija „NSO Group“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Politiniai aktyvistai, žurnalistai ir teisininkai visame pasaulyje yra sekami pasitelkiant telefonų šnipinėjimo programą „Pegasus“, kurią autoritarinėms valstybėms pardavė Izraelio technologijų kompanija „NSO Group“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2021, 3:43 PM

„Pegasus“ programa nepastebimai užkrečia „iPhone“ ir „Android“ įrenginius, kad operatoriai gautų priėjimą prie visos išmaniuosiuose telefonuose esančios informacijos: pranešimų, el. laiškų, nuotraukų, vaizdo įrašų ir kt. Be to, programai užkrėtus įrenginius, operatoriai turi galimybę įrašyti skambučius bei slapta aktyvuoti mikrofonus ir taip klausytis savo aukų bet kuriuo paros metu.

Teismo ekspertizės testai parodė, kad daugiau nei pusėje tirtų, sąraše esančių asmenų telefonų, buvo šnipinėjimo programos pėdsakų.

Visuomenės veikėjai įtraukti į sąrašą, kuriame nurodyti apie 50 tūkst. bendrovės klientus „dominančių“ žmonių, telefono numeriai.

„NSO Group“ neigia vykdžiusi bet kokią nelegalią veiklą.

Kompanija teigia, kad jų sukurta programinė įranga yra skirta kovoti prieš nusikaltėlius ir teroristus bei yra prieinama tik žmogaus teisėms draugiškų šalių karinėms, teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms.

Tačiau pranešimai rodo priešingai – plačiausiai „Pegasus“ paslaugos buvo naudojamos dešimtyje šalių: Azerbaidžane, Bahreine, Vengrijoje, Indijoje, Kazachstane, Meksikoje, Maroke, Ruandoje, Saudo Arabijoje bei Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Daugiausia sąraše yra vyriausybę, korupciją bei valdžios represiją kritikuojančių žurnalistų pavardžių.

Minėtas sąrašas nežinomų šaltinių buvo nutekintas didžiausiems pasaulio naujienų portalams. Įtarimus apie programinės įrangos „Pegasus“ naudojimą šnipinėjimo tikslais sekmadienį pateikė „Washington Post“, „The Guardian“ ir 14 kitų žiniasklaidos organizacijų.

Pranešama, kad sąraše yra apie 180 žurnalistų iš tokių organizacijų kaip Agence France-Presse (AFP), CNN, „New York Times“, „Al Jazeera“, „Reuters“, FRANCE 24 ir daugelio kitų žinomų portalų.

Tarp sąraše esančių asmenų yra ir dvi moterys, artimos nužudytam Saudo Arabijos žurnalistui Jamalui Khashoggi bei Meksikos žurnalistas Cecilijus Pineda Birtosas, kuris 2017 m. buvo nušautas automobilių plovykloje.

Į platesnį sąrašą taip pat patenka valstybių ir vyriausybių vadovai, arabų karališkųjų šeimų nariai ir verslo vadovai.

Kibernetinių atakų analitikas Joe Tidy‘is teigė BBC, kad nors naujausi kaltinimai yra smūgis „NSO Group“ reputacijai, kompanijos pelno tai nesumažins.

„Čia pateikti įtarimai nėra nauji, tačiau naujas yra, tariamai sekamų, nekaltų žmonių mastas. Beveik 200 žurnalistų iš 21 šalies telefono numeriai yra šiame sąraše ir labai tikėtina, kad bus paskelbta ir daugiau žinomų visuomenės veikėjų pavardžių“, – sakė jis.

Šiuose įtarimuose yra daug nežinomybės, įskaitant tai iš kur atsirado sąrašas ir kiek telefonų buvo realiai užkrėsti šnipinėjimo programa „Pegasus“. Kontraversiškai vertinama „NSO Group“ kompanija vėl neigia visus kaltinimus, tačiau tai yra dar vienas smūgis organizacijai, kuri bando pertvarkyti savo reputaciją.

Vos prieš dvi savaites kompanija paskelbė savo pirmąją „skaidrumo ataskaitą“, kurioje išsamiai aprašyta žmogaus teisių politika ir pažadai. Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ nurašė 32 puslapių dokumentą kaip „pardavimų brošiūrą“.

„Šie naujausi kaltinimai turės blogos įtakos kompanijos įvaizdžiui, tačiau jie nepakenks įmonei finansiškai. Yra labai nedaug privačių bendrovių, gaminančių invazinius šnipinėjimo įrankius, kokius parduoda „NSO Group“, o iš esmės nereguliuojama programinės įrangos rinka, kaip matome, klesti“, – rašė kibernetinių atakų tyrėjas.

Socialinės medijos tinklui „Facebook“ priklausanti susirašinėjimo aplikacija „WhatsApp“ 2019 m. pateikė ieškinį „NSO Group“, teigdama, kad bendrovė vykdė kibernetines atakas prieš 1,4 tūkst. mobiliųjų telefonų, naudodama „Pegasus“ šnipinėjimo programą.

Tuo metu „NSO Group“, kaip ir dabar, neigė vykdžiusi bet kokius neteisėtus veiksmus, tačiau „WhatsApp“ įmonei uždraudė naudotis savo programėle.

Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis bus paskelbta daugiau informacijos apie galimus šnipinėjimo taikinius ir aukas.

BBC, „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų