Ataskaitoje dėl teisinės valstybės principo taikymo ES kritikuoja Vengriją ir Lenkiją

Europos Komisija antradienį paskelbė ataskaitą dėl teisinės valstybės principo laikymosi Europos Sąjungoje ir išreiškė susirūpinimą dėl teismų nepriklausomumo, žiniasklaidos laisvės ir per menkų pastangų kovoti su korupcija Vengrijoje ir Lenkijoje.

ES, Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES, Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 8:44 PM

Šie Briuselio perspėjimai papildė kritikos srautą, nukreiptą prieš Varšuvos ir Budapešto dešiniąsias vyriausybes. Europos Sąjunga yra pradėjusi virtinę teisinių procedūrų, susijusių su įtariamais nusižengimais Bendrijos taisyklėms ir vertybėms šiose šalyse.

Antradienį paskelbtoje antrojoje ataskaitoje dėl teisinės valstybės laikymosi ES apžvelgiama žiniasklaidos laisvės, teisingumo sistemų ir pareigūnų darbo priežiūros padėtis 27 šalių bloke.

Šiuo metu Briuselyje taip pat yra vertinami Budapešto ir Varšuvos pateikti planai, kaip abi šalys ketina panaudoti joms priklausančią 800 mlrd. eurų vertės ES atsigavimo po COVID-19 pandemijos dalį.

Europos Komisija išdėstė „rimtus nuogąstavimus“ dėl teismų nepriklausomumo tiek Lenkijoje, tiek Vengrijoje, taip pat kritikavo Budapeštą, kad šis nepakankamai stengiasi kovoti su valdžios aukščiausių sluoksnių „klientelizmo, favoritizmo ir nepotizmo rizika“.

Taip pat reiškiamas nerimas dėl mažinamos erdvės nepriklausomai žiniasklaidai. Ši tema tampa itin opi, Vengrijos valdžiai paneigus pranešimus, esą ji šnipinėjo žurnalistus naudodamasi kenkėjiška programine įranga „Pegasus“.

Europos Komisija praeitą savaitę paskelbė apie savo naujausius teisinius veiksmus prieš Lenkijos ir Vengrijos konservatyvias vyriausybes, reaguodama į priemones, laikomas diskriminuojančiomis LGBT bendruomenės narius.

Briuselis piktinasi Vengrijoje įsigaliojusiu „antipedofiliniu“ įstatymu, draudžiančius „propaguoti“ nepilnamečiams informaciją apie homoseksualumą arba lyties keitimą. ES lyderiai priekaištavo, kad toks teisės aktas stigmatizuoja LGBT bendruomenę.

Tuo metu Lenkijoje apie 100 miestų ir gyvenviečių – apie trečdalis šios katalikiškos šalies teritorijos – pasiskelbė „zonomis be LGBT ideologijos“.

Ši ataskaita gali dar labiau paakinti reikalaujančius, kad Briuselis apribotų ES finansavimą Vengrijai ir Lenkijai. Europos Parlamento nariai anksčiau pareikalavo, kad Europos Komisija laikytųsi griežtesnės pozicijos Bendrijos teisės pažeidimų atvejais.

Rengiant didžiulės apimties atsigavimo po COVID-19 pandemijos planą blokas praeitais metais susitarė susieti išmokų iš ES biudžeto mokėjimą susieti su teisinės valstybės principo laikymusi. Tačiau Vengrija ir Lenkija sugebėjo pasiekti, kad šios taisyklės įsigaliojimas būtų pavėlintas.

Kilus pasipiktinimui dėl Budapeštoi priimto įstatymo prieš LGBT, Briuselis praeitą savaitę nesilaikė savo paties nustatyto galutinio termino patvirtinti Vengrijos planą dėl 7,2 mlrd. eurų išlaidų kovai su pandemijos padariniais.

Bendrijai buvo mestas naujas teisinis iššūkis, kai Lenkijos konstitucinis teismas nutarė, jog ES Teisingumo Teismo laikinosios priemonės prieš Varšuvos vykdomas kontroversiškas teismų sistemos reformas neatitinka Lenkijos konstitucijos.

Briuselis antradienį pateikę notą Lenkijos vyriausybei, reikalaudamas pripažinti naujausius ES teismo sprendimus arba susilaukti finansinių sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.