Baltarusijos opozicijos lyderė prašo JAV sankcijų Minsko režimui svarbioms įmonėms

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį sakė paprašiusi JAV lyderių griežtinti sankcijas jos šalies verslui, vildamasi, kad jos bus priverstos nusisukti nuo autoritarinio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos.

Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 8:58 PM

JAV prezidentas Joe Bidenas yra pažadėjęs didinti spaudimą A. Lukašenkai – jau beveik tris dešimtmečius Baltarusiją valdančiam Maskvos sąjungininkui, kurio saugumo pajėgos slopino masinius protestus, kilusius po jo paskelbimo rugpjūčio rinkimų nugalėtoju.

Politikos naujokė S. Cichanouskaja, nusprendusi balotiruotis vietoje savo įkalinto vyro, tvirtina nugalėjusi tame balsavime.

Po rinkimų, kuriuos baltarusių opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, S. Cichanouskaja nusprendė palikti šalį ir šiuo metu gyvena Lietuvoje.

Ji šiuo metu su vizitu lankosi Vašingtone. Pirmadienį per susitikimą su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu S. Cichanouskaja sakė pateikusi kompanijų, kurioms JAV galėtų skelbti tolesnes sankcijas, sąrašą.

„Suprantame, kad tik patys baltarusiai gali nulemti šalyje demokratines permainas, bet tikimės aktyvaus ir ne simbolinio amerikiečių dalyvavimo“, – sakė S. Cichanouskaja per apskritojo stalo susitikimą su Valstybės departamento korespondentų asociacija.

„Prezidentas Bidenas sako, kad pasaulyje grumiasi autokratija ir demokratija... Šios kovos fronto linija šiuo metu eina per Baltarusiją. Kaip demokratijos gynėjos, JAV gali padėti“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja išreiškė viltį, kad bus paskelbta daugiau sankcijų valstybės kontroliuojamoms kalio trąšų, naftos, medienos ir plieno įmonėms.

Bendrovės bus priverstos „suprasti, kad Lukašenka pasibaigė“ ir kad „reikia pasirinkti prisidėti prie naujos, skaidrios šalies“.

Baltarusių opozicijos lyderė taip pat paragino panaikinti Europos Sąjungos sankcijų spragas, sudariusias sąlygas vykdyti jau esamus kontraktus su tarptautinėmis kompanijomis.

„Dauguma tarptautinių įmonių visų pirma bijo JAV sankcijų ir net naujų sankcijų – Europos ar JAV – grėsmė gali paveikti Lukašenkos elgesį, – sakė ji. – Jis dabar darosi vis žiauresnis ir kursto smurtą, bet tai tik parodo jo silpnumą.“

„Sunku paaiškinti žmonėms iš demokratinių šalių, kad aš nevadovauju kokiam nors opozicijos judėjimui, nes mes esame dauguma“, – pabrėžė S. Cichanouskaja.

„Jeigu Cichanouskaja vieną dieną pradingtų – nežinau, dėl kokių priežasčių – mes tęstume šį sukilimą, šį judėjimą“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.