Prancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtariamo žurnalistų šnipinėjimo

Prancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtariamo žurnalistų šnipinėjimo

 Prancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtariamo žurnalistų šnipinėjimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtariamo žurnalistų šnipinėjimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 1:03 PM

Paryžiaus prokurorai antradienį pranešė pradėję tyrimą dėl įtarimų, kad Maroko žvalgybos tarnybos, pasitelkdamos izraeliečių kenkėjišką programinę įrangą „Pegasus“, šnipinėjo kelis prancūzų žurnalistus.

Tyrimo metu bus išnagrinėta 10 skirtingų kaltinimų, įskaitant įtarimus, kad galėjo būti pažeistas asmeninis privatumas, apgaulingai gauta prieiga prie asmeninių elektroninių prietaisų ir dėl nusikalstamo susivienijimo.

Žurnalistinių tyrimų portalas „Mediapart“ pirmadienį pateikė teisinį skundą dėl galimo šnipinėjimo, o tyrimų laikraštis „Le Canard Enchaine“ ruošiasi imtis panašių veiksmų.

„Mediapart“ atskleidė, kad jo įkūrėjo Edwy Plenelio ir vieno iš jo žurnalistų telefonai buvo tarp tų, į kuriuos taikėsi Maroko žvalgybos tarnybos.

Marokiečių saugumo tarnybos buvo galimai nusitaikiusios ir į kitus Prancūzijos žiniasklaidos kompanijose dirbančius žurnalistus, įskaitant „Le Monde“ ir naujienų agentūros AFP darbuotojus.

Maroko valdžia jai mestus kaltinimus atmeta sakydama, kad „niekada neįsigijo kompiuterių programinės įrangos, skirtos įsiskverbti į ryšio prietaisus“.

Dienraščiai „The Washington Post“, „The Guardian“, „Le Monde“ bei kitos žiniasklaidos priemonės atliko bendrą tyrimą ir pirmadienį pareiškė, kad viena Izraelio įmonė, kaltinama aprūpinanti vyriausybes šnipinėjimo programomis, dabar yra siejama su dešimčių tūkstančių išmaniųjų telefonų numerių, įskaitant aktyvistų, žurnalistų, verslo vadovų ir politikų numerius visame pasaulyje, sąrašu.

„NSO Group“ ir jos kenkėjiška programa „Pegasus“, galinti įjungti telefono kamerą ar mikrofoną ir rinkti atitinkamus duomenis, žiniasklaidos dėmesio centre pirmąkart atsidūrė 2016 metais, kai tyrėjai apkaltino šią bendrovę padėjus šnipinėti vieną disidentą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Minėti žiniasklaidos paskelbti įtarimai kelia susirūpinimą dėl privatumo ir atskleidžia, kokiu mastu galima piktnaudžiauti privačios IT bendrovės programine įranga.

Nutekėjimą sudaro daugiau nei 50 tūkst. išmaniųjų telefonų numerių, kurie, kaip įtariama, nuo 2016 metų siejami su „NSO Group“ klientų interesais, nurodė naujienų organizacijos. Vis tik lieka neaišku, kiek prietaisų iš tikrųjų pateko į programišių akiratį ar buvo šnipinėjami.

„NSO Group“ paneigė atlikusi bet kokius neteisėtus veiksmus, teigdama, kad jai mesti kaltinimai yra „melagingi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.