Baltarusijos teisingumo ministerija pareikalavo likviduoti žurnalistų asociaciją

Baltarusijos teisingumo ministerija trečiadienį paprašė Aukščiausiojo Teismo likviduoti Baltarusijos žurnalistų asociaciją (BAŽ), atsidūrusią autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo taikiklyje, pranešė pareigūnai.

 Baltarusijos teisingumo ministerija pareikalavo likviduoti žurnalistų asociaciją.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos teisingumo ministerija pareikalavo likviduoti žurnalistų asociaciją.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 5:12 PM

„Kadangi BAŽ nesiėmė priemonių pažeidimams pašalinti ir pakartotinai pažeidė įstatymą [po perspėjimo raštu], Teisingumo ministerija pateikė Aukščiausiajam Teismui prašymą likviduoti šią visuomeninę organizaciją“, – sakoma ministerijos pranešime.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos saugumo tarnybos kratas virtinės žmogaus teisių ir opozicijos grupių bei nepriklausomos žiniasklaidos biuruose ir namuose, A. Lukašenkos režimui tęsiant susidorojimą su kitaminčiais ir dusinant pilietinę visuomenę.

A. Lukašenka, nepertraukiamai vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, buvo paskelbtas pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų skundėsi patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos buvo apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Antradienį BAŽ pranešė, kad buvo įšaldytos jos banko sąskaitos.

Nauja prieš žmogaus teisių gynėjus ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones nukreiptų teisėsaugos reidų banga Baltarusijoje prasidėjo liepos 14 dieną, kai buvo surengta kratų pas žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ darbuotojus. Reidų taikiniais taip pat tapo BAŽ, opozicinės partijos „Baltarusijos liaudies frontas“ (BLF), ekonominių tyrimų cento „Beroc“, teisių gynėjų grupės „Gendernye perspektivy“, judėjimo „Už laisvę“, Baltarusijos Helsinkio komiteto ir Baltarusijos rašytojų sąjungos biurai.

Liepos 15-ąją buvo vykdomos kratos pilietinės visuomenės organizacijų „Kalbėk tiesą“ ir „Piliečių forumas“, taip pat Baltarusių kalbos draugijos biuruose. Krata atlikta ir pas visuomeninės organizacijos „Ekadom“ direktorę Maryną Dubiną, nurodė televizija „Belsat“. Vėliau buvo pranešta apie tolesnius reidus ir areštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.