Po prezidento nužudymo Haityje prisaikdintas naujas premjeras

Haityje antradienį pareigas pradėjo eiti naujas premjeras Arielis Henry, prisaikdintas praėjus dviem savaitėms po prezidento nužudymo.

 Po prezidento nužudymo Haityje prisaikdintas naujas premjeras.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Po prezidento nužudymo Haityje prisaikdintas naujas premjeras.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 8:46 AM

Naujasis ministras pirmininkas pažadėjo pagerinti prastą saugumo situaciją šalyje ir surengti ilgai atidėliotus rinkimus.

A. Henry pareigas pradėjo eiti mėginant stabilizuoti šalį, atsidūrusią ties chaoso riba po prezidento Jovenelio Moise'o nužudymo.

A. Henry, kuris buvo pasiūlytas nauju premjeru J. Moise'o, likus kelioms dienoms iki prezidento nužudymo Port o Prense anksti liepos 7-ąją į jo rezidenciją įsiveržusių smogikų, prisaikdinimas laikomas svarbiu žingsniu link rinkimų, kurių reikalauja daugybė haitiečių ir tarptautinė bendruomenė.

Po prezidento nužudymo šalies vairą perėmęs laikinasis ministras pirmininkas Claude'as Josephas paskelbė „apsiausties padėtį“ ir sakė, kad dabar šaliai vadovauja jis, įžiebdamas kovą dėl valdžios šioje smurto sukrėstoje, neturtingoje Karibų šalyje.

„Viena iš mano prioritetinių užduočių bus užtikrinti žmones, kad mes padarysime viską, kad atkurtume tvarką ir saugumą“, – antradienį sakė A. Henry, kreipdamasis į 10 mln. Haičio gyventojų.

„Tai yra vienas iš pagrindinių klausimų, kurį prezidentas norėjo, kad aš išspręsčiau, nes jis suprato, kad tai yra būtinas žingsnis, jei mums pavyks susitvarkyti su kitu jo rūpesčiu – surengti patikimus, sąžiningus, skaidrius ir įtraukius rinkimus“, – kalbėjo premjeras.

Prieš ministro pirmininko inauguraciją Port o Prense vyko iškilminga ceremonija J. Moise'o atminimui pagerbti, įskaitant kalbas, šokius ir muziką scenoje, kur stovėjo baltų gėlių puokštės ir milžiniškas nužudyto prezidento portretas.

Haičio pareigūnai, padedami JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB), vis dar tiria miglotus J. Moise'o nužudymo motyvus.

Dėl nužudymo buvo areštuota daugiau nei 20 žmonių, tarp kurių yra nemažai buvusių Kolumbijos kariškių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.