Australijos ministras pirmininkas atsiprašo už lėtą skiepijimo kampaniją

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ketvirtadienį atsiprašė už lėtą šalies skiepijimo kampaniją, Sidnėjuje užfiksavus rekordinį naujų COVID-19 atvejų šuolį.

 Australijos visuomenė labai spaudžia S. Morrisoną spartinti vakcinavimą. Šalyje kol kas paskiepyta maždaug 11 proc. gyventojų ir tai vienas mažiausių skaičių tarp turtingųjų pasaulio valstybių.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Australijos visuomenė labai spaudžia S. Morrisoną spartinti vakcinavimą. Šalyje kol kas paskiepyta maždaug 11 proc. gyventojų ir tai vienas mažiausių skaičių tarp turtingųjų pasaulio valstybių.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 11:55 AM

Australijos visuomenė labai spaudžia S. Morrisoną spartinti vakcinavimą. Šalyje kol kas paskiepyta maždaug 11 proc. gyventojų ir tai vienas mažiausių skaičių tarp turtingųjų pasaulio valstybių.

Ištisus mėnesius gyręsis savo „auksinio standarto“ atsaku į pandemiją ir tvirtinęs, kad skiepijimo kampanija „nėra lenktynės“, S. Morrisonas galiausiai nusileido kritikams.

„Atsiprašau, kad negalėjome pasiekti tikslų, nors šių metų pradžioje vylėmės juos pasiekti. Žinoma, kad atsiprašau, – sakė jis. – Prisiimu atsakomybę už vakcinavimo programą. Taip pat prisiimu atsakomybę už iššūkius, su kuriais susidūrėme. Akivaizdu, kad kažką galime kontroliuoti, o kažko – ne.“

Jo komentaras pasirodė karantinui uždaryto Sidnėjaus pareigūnams įspėjus gyventojus pasirengti dideliam užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimui ir ilgalaikiams suvaržymams.

Naujojo Pietų Velso valstija pranešė apie 124 naujus COVID-19 atvejus – tai rekordinis dabartinio greit besiplečiančio Australijos protrūkio skaičius.

„Tikiuosi dar didesnio atvejų skaičiaus augimo“, – įspėjo valstijos premjerė Gladys Berejiklian. Ji atkreipė dėmesį, kad daug užsikrėtusių žmonių nesilaiko izoliacijos.

Premjerė pabrėžė situacijos rimtumą ir sakė, kad miesto 5 mln. gyventojų ateityje laukia daugiau blogų naujienų.

Sidnėjus jau kone mėnesį gyvena griežto karantino sąlygomis, bet kol kas nepanašu, kad liepos pabaigoje bus galima jį atšaukti, kaip planuota anksčiau.

Suvaržymai, dėl kurių buvo uždaryta dauguma parduotuvių, įstaigų ir klasių, galėjo užkirsti kelią didelei COVID-19 bangai, bet ligos protrūkio kol kas nesustabdė.

„Kol nebus visiškai paskiepyta pakankamai mūsų gyventojų, gyvensime su tam tikrais suvaržymais ir tai priklausys nuo to, kaip greitai galėsime įveikti dabartinį protrūkį“, – salė G. Berejiklian.

Pandemijai siaučiant jau maždaug pusantrų metų, naujausių suvaržymų laikomasi fragmentiškai, o didelė visuomenės dalis pyksta dėl vyriausybės atsako.

Australija smarkiai kliovėsi „AstraZeneca“ vakcina, bet ji dabar rekomenduojama tik vyresniems nei 60 metų australams, nes nuogąstaujama dėl pavojingų kraujo krešulių, labai retais atvejais galinčių susidaryti šia vakcina paskiepytiems jaunesniems žmonėms.

Sveikatos apsaugos pareigūnai skundžiasi, kad Australija yra „užtvindyta“ „AstraZeneca“ skiepais, bet iki metų pabaigos tikriausiai negaus daug „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.