Saudo Arabija neigia įtarimus dėl šnipinėjimo programos „Pegasus“

Saudo Arabija atmetė, jos žodžiais, nepagrįstus įtarimus, kad Rijadas naudodamasis izraeliečių parūpinta kenkėjiška programa „Pegasus“ šnipinėjo žurnalistus ir žmogaus teisių aktyvistus.

Saudo Arabija neigia įtarimus dėl šnipinėjimo programos „Pegasus“.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabija neigia įtarimus dėl šnipinėjimo programos „Pegasus“.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 1:26 PM

„Vienas Saudo Arabijos pareigūnas paneigė neseniai žiniasklaidos priemonėse paskelbtus įtarimus, kad vienas darinys Saudo Arabijos Karalystėje naudojosi programine įranga telefono skambučiams stebėti“, – vėlai trečiadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra SPA.

„Šaltinis pridūrė, kad įtarimai yra neteisingi ir kad Saudo Arabijos Karalystės politika netoleruoja tokios praktikos“, – sakoma pranešime.

Saudo Arabija yra tarp virtinės pasaulio šalių, po žiniasklaidos kompanijų, tarp jų „The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Le Monde“, konsorciumo tyrimo apkaltintų šnipinėjimo programos „Pegasus“ naudojimu stebint disidentų ir valdžios kritikų veiklą.

Izraelio kompanija „NSO Group“ ir jos kenkėjiška programa „Pegasus“, galinti įjungti telefono kamerą ar mikrofoną ir rinkti duomenis, žiniasklaidos dėmesio centre pirmąkart atsidūrė 2016 metais, kai tyrėjai apkaltino šią bendrovę padėjus šnipinėti vieną disidentą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

„NSO Group“ – 850 darbuotojų turinti Izraelio technologijų milžinė – tvirtina, kad jos programinė įranga skirta tik kovai su terorizmu ir kitais nusikaltimais, o bet koks kitokio pobūdžio naudojimas yra „piktavališkų“ veikėjų darbas.

Tokius pareiškimus sukritikavo žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

„NSO šnipinėjimo programinė įranga yra mėgstamas represinių vyriausybių, norinčių nutildyti žurnalistus, puldinėti aktyvistus ir užgniaužti kitokią nuomonę, ginklas, keliantis pavojų nesuskaičiuojamai daugybei gyvybių“, – sakoma „Amnesty International“ vadovės Agnes Callamard pareiškime.

Tarpininkaujant JAV pernai JAE normalizavo savo santykius su Izraeliu, bet regiono sunkiasvorė Saudo Arabija dar nėra užmezgusi oficialių ryšių su žydų valstybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.