Irane tęsiantis neramumams dėl vandens stygiaus žuvo dar vienas žmogus

Irano vakaruose vėlai ketvirtadienį buvo nušautas vienas žmogus, kilus audringiems protestams, per kuriuos buvo solidarizuojamasi su sausros nualintą Chuzestano provinciją, kur jau savaitę tęsiasi protestai, pranešė valstybinė televizija.

 Irane tęsiantis neramumams dėl vandens stygiaus žuvo dar vienas žmogus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Irane tęsiantis neramumams dėl vandens stygiaus žuvo dar vienas žmogus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 3:33 PM

Per neramumus su Chuzestanu besiribojančios Lorestano provincijos Aligudarzo mieste buvo pašauti dar keli asmenys, nurodoma transliuotojo svetainėje.

„Vakar vakare kai kuriose Aligudarzo gatvėse kilo kelias valandas trukusios riaušės“, – rašoma pranešime. Nurodoma, jog žmonės išėjo į gatves „prisidengdami vandens tiekimo problemomis Chuzestane“.

„Šaudė nežinomi elementai“, – nurodė transliuotojas ir pridūrė, jog siekiant numalšinti riaušes buvo dislokuotos saugumo pajėgos.

Tai buvo pirmas kartas, kai valstybinė žiniasklaida pranešė apie protestus ar aukas už Chuzestano ribų, kai šioje provincijoje įsiplieskė protestai dėl vandens stygiaus, nuo kovo tęsiantis sausrai.

Žuvo mažiausiai trys žmonės, įskaitant policijos pareigūną ir protestuotoją, pranešė iraniečių žiniasklaida ir valdininkai, apkaltinę „oportunistus“ ir „riaušininkus“ šaudymu į demonstrantus bei saugumo pajėgas.

Persų kalba publikuojamos žiniasklaidos vaizdo įrašuose matyti, kaip šimtai žmonių žygiuoja gatvėmis ir skanduoja šūkius prieš valdžią, kol juos apsupa riaušių policija.

AFP nepavyko patvirtinti šios medžiagos autentiškumo.

Prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį per televiziją sakydamas kalbą pabrėžė, kad iraniečiai turi „teisę kalbėti, išreikšti savo nuomonę, protestuoti ir netgi išeiti į gatves nepažeisdami įstatymų“.

Tuo metu Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos generalinis sekretorius admirolas Ali Shamkhani (Ali Šamchanis) pareiškė, jog „saugumo pajėgoms buvo įsakyta nedelsiant paleisti per pastarojo meto incidentus Chuzestane sulaikytus asmenis, nepadariusius jokios nusikalstamos veikos“.

Chuzestanas yra pagrindinis Irano naftos gavybos regionas ir yra vienas turtingiausių šalyje.

Tačiau provincijoje taip pat gyvena didelė arabų mažuma, o gyventojai nuolat skundžiasi, kad valdžia juos diskriminuoja.

2019 metais ši provincija buvo antivyriausybinių protestų, supurčiusių ir kitas Irano dalis, židinys.

Kadaise derlingos Chuzestano lygumos metams bėgant pasidarė sausos dėl alpių vasaros karščių ir sezoninių smėlio audrų iš Saudo Arabijos bei kaimyninio Irako. Anot mokslininkų, sausros smarkėja dėl klimato kaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?