Kinija paskelbė sankcijų JAV piliečiams ir subjektams dėl pareiškimo apie padėtį Honkonge

Pekinas penktadienį paskelbė sankcijų septyniems JAV piliečiams ir subjektams, reaguodamas į Vašingtono pareiškimą apie Honkonge vis labiau varžomas laisves.

 Kinija paskelbė sankcijų JAV piliečiams ir subjektams dėl pareiškimo apie padėtį Honkonge.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinija paskelbė sankcijų JAV piliečiams ir subjektams dėl pareiškimo apie padėtį Honkonge.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 8:09 PM

Šį žingsnį Kinija atliko likus vos kelioms dienoms iki JAV prezidento Joe Bideno administracijos aukšto rango pareigūnės vizito.

Įtampą tarp Pekino ir Vašingtono didino nesutarimai dėl kelių sričių, įskaitant žmogaus teisių padėtį, kibernetinį saugumą, prekybą ir COVID-19 pandemijos kilmę.

Praeitą savaitė JAV perspėjo savo verslo bendruomenę, kad pavojus jų veiklai Honkonge vis labiau didėja, žemyninei Kinijai stiprinant savo įtaką viename pagrindinių pasaulio finansų centrų.

JAV vyriausybės agentūros, vadovaujamos Valstybės departamento, pareiškė verslininkams, kad ypatingą pavojų jiems kelia prieš metus Pekino Honkongui primesto naujo drakoniško saugumo taikymas, anot Vašingtono, galintis „neigiamai paveikti verslo įmones ir asmenis, veikiančius Honkonge“.

Penktadienį Kinijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime sakoma, kad JAV savo perspėjimu siekia „nepagrįstai apšmeižti Honkongo verslo aplinką“ ir „šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę bei tarptautinius santykius reguliuojančias pagrindines normas“.

Kinija atsakydama nurodė įvesianti sankcijas septyniems JAV asmenims ir subjektams, įskaitant buvusį prekybos sekretorių Wilburą Rossą.

Eidamas šias pareigas W. Rossas išplėtė įmonių, kurioms be išankstinės licencijos draudžiama palaikyti verslo ryšius su JAV kompanijomis, sąrašą. Tarp šių įmonių buvo įtrauktos Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ ir ZTE.

Tarp naujų Pekino sankcijų taikinių atsidūrė Carolyn Bartholomew, vadovaujanti JAV ir Kinijos ekonomikos ir saugumo apžvalgos komisijai, Tarptautinio respublikonų instituto darbuotojas Adamas Kingas, taip pat žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Kinijos padalinio direktorė Sophie Richardson.

Į sankcijų sąrašą buvo įtrauktas ir Vašingtone įsikūrusi nevyriausybinė Honkongo demokratijos taryba.

Pranešime nepateikiama detalių, kokias konkrečiai sankcijas taikys Kinija.

Ateinantį savaitgalį Kinijoje lankysis JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman. Ji taps aukščiausio rango J. Bideno administracijos pareigūne, viešėsiančia Azijos milžinėje su oficialiu vizitu.

W. Sherman ketina aptarti abiejų šalių pašlijusius santykius.

Paskelbtame rekomendaciniame pranešime JAV administracija atkreipė dėmesį į Kinijos autonominėje teritorijoje besikeičiančią verslo aplinką įvedus nacionalinio saugumo įstatymą, taip pat atkreipė dėmesį į JAV piliečio Johno Clancey, iškilaus žmogaus teisių advokato, suėmimą.

Vašingtonas perspėjo apie didėjančią grėsmę duomenų privatumui, nepakankamą saugumą ir prieigą prie informacijos. Be to, verslo įmonėms taip pat kyla didesnė rizika nukentėti nuo sankcijų, kurias JAV taiko Kinijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.