Pentagono stebėtas karinis Irano laivas netikėtai pakeitė maršrutą: įplaukė į Baltijos jūrą

Du Irano laivai, turėję plaukti į Venesuelą, dabar pastebėti Baltijos jūroje ir artėja prie Sankt Peterburgo miesto. Tiesioginį laivų judėjimą galima stebėti svetainėje „MarineTraffic“.

Birželio viduryje laivai, kurie tada buvo prie Vakarų Afrikos krantų, netikėtai pradėjo plaukti į šiaurę, o ne per kiaurai Atlantą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Birželio viduryje laivai, kurie tada buvo prie Vakarų Afrikos krantų, netikėtai pradėjo plaukti į šiaurę, o ne per kiaurai Atlantą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-23 15:29

Pasak dviejų JAV gynybos pareigūnų, sekančių laivo kelionę, trajektorijos padėtis, įskaitant plaukiojančią karinę bazę, vadinamą „Makran“, rodo, kad jie greičiausiai vyks į Sankt Peterburgą ir ten dalyvaus Rusijos karinio jūrų laivyno dienos renginiuose.

Apie du mėnesius Pentagonas stebėjo laivus, kai jie apkeliavo pro pietinę Afrikos pusę ir, atrodė, jog ketino kirsti Atlanto vandenyną ir prisišvartuoti Venesueloje. Pentagono pareigūnai laivais susirūpino dėl galimo Irano ginklų gabenimo į Vakarų pusrutulį ir dėl galimos ginklų prekybos Venesuelai.

Birželio viduryje laivai, kurie tada buvo prie Vakarų Afrikos krantų, netikėtai pradėjo plaukti į šiaurę, o ne kiaurai Atlanto.

Venesuela nusprendė nepriimti Irano laivų, JAV pradėjus diplomatiškai spausti Karakasą ir Nicolaso Maduro režimą. JAV taip pat darė diplomatinį spaudimą kitoms šalims Irano laivų kelyje, įskaitant Vakarų Afrikos šalis, tokias kaip Senegalas.

Praėjusį mėnesį Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby sakė, kad Irano ginklų pristatymas į Vakarų pusrutulį bus laikomas „provokuojančiu veiksmu“ ir „grėsme mūsų partneriams“. Anksčiau gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad jis „stipriai sunerimęs“ dėl ginklų platinimo regione.

Pentagono pareigūnai stebėjo, ar laivai tęs kelionę į šiaurę link Rusijos, ar pasuks į Viduržemio jūrą ir grįš į Iraną. Pastarasis scenarijus buvo laikomas mažai tikėtinu, nes tai reikštų Irano nesėkmę.

Dėl dabartinės laivų padėties pareigūnai įsitikinę – laivas įplauks į Sankt Peterburgo uostą. Rusijos karinio jūrų laivyno diena numatyta sekmadienį. Atrodo, kad „Makran“ kažkaip dalyvaus renginiuose, nurodo pareigūnai.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.