E. Macronas per olimpinį vizitą susitiko su japonų premjeru

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį susitiko su japonų premjeru, taip pat stebėjo olimpines dziudo varžybas, išvakarėse sudalyvavęs 2020-ųjų Tokijo olimpiados atidarymo ceremonijoje beveik tuščiame stadione.

 E. Macronas per olimpinį vizitą susitiko su japonų premjeru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E. Macronas per olimpinį vizitą susitiko su japonų premjeru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2021, 2:41 PM

E. Macronas yra atvykęs į Japonijos sostinę dėl vasaros Olimpinių žaidynių, kurias teko metams atidėti dėl koronaviruso pandemijos. 2024-aisiais ši sporto šventė turi vykti Paryžiuje.

Prancūzų lyderis buvo vienas iš maždaug 1 tūkst. pareigūnų ir svarbių svečių, įskaitant JAV pirmąją ponią Jill Biden, penktadienį stebėjusių žaidynių atidarymo ceremoniją.

Eiliniams bilietų turėtojams buvo uždrausta dalyvauti, siekiant apriboti COVID-19 plitimą, mieste augant užsikrėtusiųjų skaičiui – taigi, kone visos Olimpiados varžybos šįkart vyks už uždarų durų.

Šeštadienį E. Macronas susitiko derybų su ministru pirmininku Yoshihide Suga ir kai kurių didžiausių Japonijos bendrovių vadovais.

Prancūzijos prezidentas po susitikimo su Y. Suga gyrė „išskirtinius“ dvišalius santykius.

„Tuo metu, kai visi kovojame su virusu, siekdami atsigavimo, ši partnerystė suteikia stiprybės“, – tviteryje parašė E. Macronas.

Abu lyderiai dėvėjo apsaugines kaukes ir pasisveikino susidauždami kumščiais, užuot paspaudę vienas kitam ranką.

Dėl COVID-19 Tokijuje šiuo metu galioja nepaprastoji padėtis, dėl kurios ribojama prekyba alkoholiu ir restoranų darbo laikas.

Kovos su koronavirusu taisyklės privertė E. Macroną sumažinti savo delegaciją iki minimumo: prezidentą per kelionę lydi tik vienas ministras.

E. Macronas šeštadienį stebėjo olimpines dziudo varžybas – labai populiarią sporto šaką Prancūzijoje. Prancūzų dziudoistas Teddy Rineris siekia tapti pirmuoju sunkiasvoriu, iškovojusiu tris olimpinius titulus.

E. Macronas ir Y. Suga bendru pareiškimu dar kartą pasižadėjo siekti „laisvo ir atviro Indijos ir Ramiojo vandenyno“ regiono.

Lyderiai pranešė aptarę kovą su klimato kaita, kurią pavadino „ne kliūtimi, o galimybe diegti inovacijas ir kurti darbo vietas“.

Jų pareiškimas taip pat palietė priverstinio vaikų išvežimo į Japoniją problemą, kai tėvų skyrybų ar išsiskyrimo atvejais nenumatoma bendra atžalų globa.

„Abi šalys stengiasi stiprinti savo dialogą, teikdamos prioritetą vaikų interesams“, – pažymima bendrame pareiškime.

Ši tema atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, vienam prancūzui tėvui Tokijuje pradėjus bado streiką. Tokiu būdu Vincent'as Fichot nori užsitikrinti galimybę matytis su savo vaikais, kuriuos esą pagrobė motina japonė.

V. Fichot jau beveik trejus metus nematė savo dviejų vaikų ir liepos 10 dieną pradėjo bado streiką prie Olimpinio stadiono. E. Macrono patarėjai ketvirtadienį su juo susitiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.