Nusitaikė į mergaičių „dorybingumą“: žmonės juokauja, kad moksleivės privalės dėvėti skaistybės diržus

„Nenustebkim, jei vyresnių klasių moksleivės netrukus bus verčiamos dėvėti skaistybės diržus, o raktą nuo jo turės klebonas“, – šitoks vieno internauto komentaras pirmadienį pasirodė dienraštyje „Gazeta Wyborcza“.

 Mitinguotojos kaltino, jog P.Czarnekas nori mergaites išauklėti taip, kad jos taptų nepasitikinčios savimi, baikščios, paklusnios ir nuolankiai tarnautų vyrui.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mitinguotojos kaltino, jog P.Czarnekas nori mergaites išauklėti taip, kad jos taptų nepasitikinčios savimi, baikščios, paklusnios ir nuolankiai tarnautų vyrui.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jul 24, 2021, 1:07 PM

Taip internautas komentavo tą dieną Lenkijoje nuvilnijusius protestus dėl ultrakonservatyvaus 44 metų Švietimo ministro Przemyslawo Czarneko atstatydinimo. Demonstracijas sukėlė ministro pageidavimas moksleivėms įdiegti „dorybingų žmonų“ savybes.

Tokį ministro norą plačiau išsakė jo pavaduotojas Pawelas Skrzydlewskis, pareiškęs, jog įsivyravęs „dvasinis moterų sugedimas“ gresia šeimų stabilumui ir gimstamumui.

P.Skrzydlewskio teigimu, toks sugedimas pasireiškia, kaip „domėjimasis vien savimi ir objektyvios tvarkos griovimas“.

Kovoti su minėtu sugedimu viceministras pasiūlė moksleivėms įdiegiant „dorybingų žmonų“ savybes nieko neužsimindamas apie vyrų dorybingumą. Tai, jog dėl krizių šeimose viceministras apkaltino vien moteris ir problemą pasiūlė spręsti griežtinant mergaičių auklėjimą, sukėlė didžiulį visuomenės nustebimą ir pasipiktinimą.

Kilus skandalui ministras P.Czarnekas ne tik nesukritikavo pavaduotojo, bet ir jį išgyrė kaip išmintingą žmogų. Tapo aišku, jog tikrasis sumanymo autorius yra pats ministras, kurį Seimo opozicija jau anksčiau kaltino propaguojant Viduramžiškas pažiūras.

Penkiolikos metų netekęs tėvų ir pas dėdę kunigą, katalikiško Liublino universiteto dėstytoją užaugęs P.Czarnekas tapo kovingu Bažnyčios tiesų propaguotoju.

P.Czarnekas teigia, jog tėvai turi teisę mušti savo vaikus, o LGBT atstovus atvirai vadina iškrypėliais ir kritikuoja popiežiaus Pranciškaus raginimą rodyti pagarbą visiems žmonėms. Dar prieš tapdamas ministru kritikavo moteris už tai, kad šios siekia mokslų ir karjeros, o nenori atsidėti vaikų gimdymui ir šeimai.

„Ginkime šeimas prieš LGBT ideologiją ir liaukimės klausyti idiotizmo apie kažkokią lygybę ir žmogaus teises. Jie nėra lygūs normaliems žmonėms“, – radijuje pareiškė P.Czarnekas.

Dėl tokių pareiškimų P.Czarneką, dėstantį KUL, ne kartą kritikavo šio ir kitų universitetų universitetų mokslininkai.

P.Czarnekas į kritiką atrėžia, jog už Testamento tiesas aukštesnių jam nėra.

„Sprendimas asmenį, pasisakantį už kūno bausmių taikymą vaikams skirti Švietimo ministru laikau spjūviu visiems šalies mokytojams“, – pareiškė Lenkijos mokytojų sąjungos (LMS) Varšuvos skyriaus atstovė Ewa Skolimowska.

Žurnalas „Newsweek“ spėja, jog P.Czarnekas ministru buvo paskirtas tam, jog įtvirtintų dešiniųjų ideologiją mokymo įstaigose. Žurnalas priminė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderio J.Kaczynskio žodžius, jog būtina skirti didesnį dėmesį moksleiviams ir studentams.

Taip J.Kaczynskis pasakė po pereitą liepą vykusių prezidento rinkimų, kai paaiškėjo, jog dauguma jaunimo balsavo už centro ir kairiąsias partijas.

Spėjama, jog J.Kaczynskiui patiko P.Czarneko teiginiai, jog jaunimą gadina mokyklose ir universitetuose suvešėjusi liberali Vakarų ideologija bei nusikalstama LGBT propaganda.

Taip pat manoma, kad didindama kovą su LGBT katalikiška TTP nori tuo pačiu įsiteikti Bažnyčiai, kad ši ir toliau ją remtų.

Pirmadienio protestus inicijavo organizacija „Moterų streikas“, išpopuliarėjusi po praėjusiais metais surengtų demonstracijų prieš abortų įstatymo sugriežtinimą. Minėtos demonstracijos buvo didžiausios šalies istorijoje ir apėmė virš šimto miestų ir miestelių.

Šį kartą manifestacijos vyko prie Švietimo ministerijos Varšuvoje bei prie regioninių švietimo skyrių. Protestuotojos kėlė plakatus, kuriuose išrašė moterų dorybingumo požymius: „Drąsa“, „Solidarumas“, „Žinios“, „Ambicingumas“, „Nepriklausomybė“.

Mitinguotojos skandavo šūkius „Ne religiniam fanatizmui mokyklose“, „Moteris nėra vyro nuosavybė“, „Moteryse jėga“, „Laisvė, lygybė, solidarumas“.

Mitinguotojos kaltino, jog P.Czarnekas nori mergaites išauklėti taip, kad jos taptų nepasitikinčios savimi, baikščios, paklusnios ir nuolankiai tarnautų vyrui. Priminta, jog dar ne taip seniai moterys neturėjo teisės balsuoti, mokytis universitetuose, vienos be vyro ar giminaičio palydos keliauti, o už tą patį darbą gaudavo keleriopai mažesnį atlygį.

Varšuvos universiteto profesorė Barbara Milewska-Wazbinska pareiškė, jog ministro norai yra nerealūs ir todėl, jog Biblijoje nurodyti „doros žmonos“ reikalavimai dabar yra neįmanomi įgyvendinti.

Biblijoje parašyta, jog žmona privalo ne tik būti veikli, meili, gera, protinga, rūpestinga vyrui ir vaikams, bet ir išmanyti sodo ir ūkio darbus, mokėti verpti vilną ir liną. Anot profesorės, ministras pamiršo laikmetį, kuriame gyvename, ir su savo pažiūromis daro gėdą šaliai pasaulyje.

Seimo opozicija surinko reikalaujamus parašus ir inicijuoja balsavimą dėl nepasitikėjimo ministru P.Czarneku. Šis yra kaltinamas siekiu mažinti mokyklų direktorių bei švietimo skyrių vadovų teises, kad viską galėtų spręsti autoritariškai pats.

Varšuvos tarybos narė Dorota Laboda pareiškė, jog P.Czarnekas mokyklas nori paversti valdančiosios partijos nuosavybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.