Per JAV Kapitolijaus šturmą užpulti policininkai duos parodymus Kongreso komitetui

Policijos pareigūnai, užpulti riaušininkų per sausio 6-osios JAV Kapitolijaus šturmą, antradienį duos parodymus šiuos kruvinus įvykius tiriančiam Kongreso komitetui, pradedančiam darbą Vašingtone tvyrant didžiulės priešpriešos atmosferai.

 Policijos pareigūnai, užpulti riaušininkų per sausio 6-osios JAV Kapitolijaus šturmą, duos parodymus šiuos kruvinus įvykius tiriančiam Kongreso komitetui.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnai, užpulti riaušininkų per sausio 6-osios JAV Kapitolijaus šturmą, duos parodymus šiuos kruvinus įvykius tiriančiam Kongreso komitetui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2021, 4:26 PM, atnaujinta Jul 27, 2021, 4:28 PM

Praėjus pusmečiui po to, kai Donaldo Trumpo šalininkų minia šturmavo Amerikos demokratijos citadelę, surengdama rimčiausią ataką prieš Kongresą nuo 1812 metų, šalies visuomenė per pirmąjį specialiojo komiteto, atsidūrusio politinių rietenų epicentre, posėdį išgirs apie iššūkius, su kuriais teko susidurti teisėsaugininkams.

„Nebus jokių apribojimų. Padarysime viską, kas būtina, kad suprastume, kas, kodėl ir kaip įvyko“, – rašė komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas dienraščio „The Washington Post“ nuomonių skiltyje.

„Komitetas pateiks nuodugnią ataskaitą apie vieną tamsiausių dienų mūsų istorijoje“, – pridūrė jis.

Įstatymų leidėjai išklausys policijos pareigūnus, užpultus įniršusių riaušininkų, kurie įsiveržė į Kapitolijaus kompleksą, ieškodami D. Trumpo oponentų, tokių kaip Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, ir siekdami sutrukdyti patvirtinti Joe Bideno pergalę lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose.

D. Trumpas pirmadienį pareiškė, kad šis tyrimas „suklastotas ir šališkas“. Jis taip pat pabandė suversti kaltę N. Pelosi dėl nesugebėjimo apsaugoti Kapitolijų nuo jo šalininkų.

Per posėdį, prasidėsiantį 9 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku, parodymus duos keturi policijos pareigūnai, tarp jų riaušininkų elektrošoku apsvaigintas ir sumuštas Vašingtono policininkas Michaelas Fanone.

M. Fanone, kurį per riaušes ištiko širdies smūgis, JAV žiniasklaidai sakė, kad tie susirėmimai prilygo „brutaliausioms, aršiausioms kirstynėms“ per visą jo gyvenimą.

Parodymus taip pat duos Kapitolijaus policijos pareigūnas Harry Dunnas, anksčiau sakęs, kad riaušininkai, daugelis kurių siejami su ultranacionalistų ir baltųjų viršenybės šalininkų grupėmis, jam ir jo kolegoms žėrė rasistinius įžeidimus.

Per Kapitolijaus šturmą žuvo penki žmonės, dešimtys policijos pareigūnų buvo sužeisti.

Atstovų Rūmų respublikonų vadovybė iš esmės boikotuoja specialųjį komitetą. Praėjusią savaitę ji atšaukė iš komiteto penkis respublikonus, kai N. Pelosi žengė beprecedentį žingsnį ir atmetė du Atstovų Rūmų mažumos lyderio Kevino McCarthy pasiūlytus komiteto narius.

Užuot palikusi specialiajame komitete tik demokratus, N. Pelosi vienašališkai paskyrė į jį du respublikonus: Liz Cheney ir Adamą Kinzingerį. Jie abu yra aršūs eksprezidento D. Trumpo kritikai, sausį balsavę už jo apkaltą. Šie politikai užsitraukė kitų respublikonų nemalonę, nes atsisakė palaikyti D. Trumpo melagingus tvirtinimus, esą demokratai pavogė iš jo pergalę prezidento rinkimuose.

N. Pelosi ir kiti politikai norėjo, kad riaušes ir jas paskatinusius įvykius tirtų dvipartinė, nepriklausoma komisija, panaši į komitetą, tyrusį Rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Tačiau respublikonams vis labiau nerimaujant, kad sausio 6-osios įvykių tyrimas gali būti jiems politiškai žalingas artėjant 2022-ųjų kadencijos vidurio rinkimams, partija ėmė kišti pagalius į ratus.

Senato respublikonai gegužę užblokavo iniciatyvą sukurti nepriklausomą komisiją, tvirtindami, kad ji nieko naujo nepridėtų prie jau vykstančių Teisingumo departamento ir Kongreso tyrimų.

Respublikonų teigimu, dėl neramumų buvo areštuota šimtai žmonių, o šios teismo bylos padės pakankamai gerai išaiškinti tai, kas įvyko.

Partija taip pat siekė pakirsti N. Pelosi komiteto patikimumą, o K. McCarthy kaltino Atstovų Rūmų pirmininkę „žaidžiant politiką“.

„Dar niekuomet Amerikos istorijoje joks [Atstovų Rūmų] pirmininkas nėra pasirinkęs kitos pusės, tad jie iš anksto nustato, kas paaiškės“ iš tyrimo, žurnalistams pirmadienį sakė K. McCarthy.

Jis taip pat pavadino L. Cheney ir A. Kinzingerį „Pelosi respublikonais“, o šie tokią pastabą atmetė kaip „vaikišką“.

Tuo metu N. Pelosi tvirtina, kad komitetas dirbs, nepriklausomai nuo to, ar į jį smarkiau įsitrauks respublikonai, ar ne.

„Vėl turime ignoruoti maivymąsi tų, kurie nenori sužinoti tiesos“, – sekmadienį ji sakė televizijai ABC.

Demokratai, pavyzdžiui, komiteto narys Adamas Schiffas, sako norintys daugiau sužinoti apie D. Trumpo ir kai kurių respublikonų įstatymų leidėjų veiksmus prieš riaušes ir jų metu.

A. Schiffas teigė besitikintis, kad bus pasinaudota galia iškviesti komitete liudyti asmenis, kurie to daryti nenori.

Tuo metu J. Bidenas palaiko N. Pelosi strategiją „įsigilinti į to, kas nutiko, esmę ir užkirsti kelią tam nutikti ateityje“, nurodė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.