Kinijos teismas nuteisė milijardierių už „problemų kėlimą“

Kinijos teismas po slapto proceso trečiadienį 18 metų kalėti nuteisė milijardierių, žemės ūkio magnatą ir žmogaus teisių gynėją Sun Dawu už seriją nusikaltimų, tarp jų ir už „problemų kėlimą“.

 Kinijos teismas po slapto proceso trečiadienį 18 metų kalėti nuteisė milijardierių Sun Dawu už „problemų kėlimą“.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
 Kinijos teismas po slapto proceso trečiadienį 18 metų kalėti nuteisė milijardierių Sun Dawu už „problemų kėlimą“.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 2:15 PM, atnaujinta Jul 28, 2021, 3:06 PM

Milijardieriaus, paprastų žmonių teisių gynėjo, teismo procesas vyko slaptai.

Netoli Pekino esančio Gaobeidiano teismo teigimu, Sun buvo pripažintas kaltu dėl tokių nusikaltimų, kaip „minios subūrimas turint tikslą užpulti valstybės organus“, „trukdymas vyriausybės administracijai“ ir „kivirčų kurstymas ir problemų kėlimas“. Tokie nekonkretūs kaltinimai dažnai panaudojami prieš disidentus.

Lapkričio mėnesį policija jį sulaikė kartu su 19 artimųjų ir verslo partnerių, kai jo įmonė įsivėlė į ginčą dėl žemės su valstybės valdomu konkurentu.

9-ajame dešimtmetyje charizmatiškasis Sun su žmona sukūrė vieną didžiausių privačių žemės ūkio bendrovių Kinijoje, pradėję nuo kelių viščiukų ir kiaulių.

Jis taip pat buvo aktyvus kaimo reformų gynėjas ir pranešėjas per niokojantį kiaulių maro protrūkį 2019 metais, į internetą įkėlęs negyvų kiaulių nuotraukas, kai vietos pareigūnai lėtai reagavo į šią ligą.

Trečiadienį teismas jam dar skyrė 3,11 mln. juanių (475 tūkst. JAV dolerių) baudą.

Teismo procesas šiaurinės Hebėjaus provincijos Gaobeidiano miesto liaudies teisme prasidėjo ketvirtadienį, sakė Sun Dawu advokatai. Jie pabrėžė, kad dėl teismo proceso slaptumo buvo „pažeisti teisės reikalavimai ir neužtikrintos kaltinamojo bylinėjimosi teisės“.

2003 metais Sun Dawu buvo nuteistas kalėti už „neteisėtą lėšų rinkimą“, tačiau šis nuosprendis buvo panaikintas, verslininkui sulaukus didžiulės žmogaus teisių aktyvistų bei visuomenės palaikymo bangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.