ES teismas patvirtino sprendimą dėl buvusio Katalonijos lyderio teisinės neliečiamybės

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas penktadienį patvirtino Europos Parlamento sprendimą panaikinti teisinę neliečiamybę buvusiam Katalonijos lyderiui Carlesui Puigdemont'ui ir dar dviem jo bendražygiams iš regiono separatistų stovyklos.

ES teismas patvirtino sprendimą dėl buvusio Katalonijos lyderio teisinės neliečiamybės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
ES teismas patvirtino sprendimą dėl buvusio Katalonijos lyderio teisinės neliečiamybės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2021, 5:47 PM

Šiuo žingsniu panaikinama liepą paskelbta nutartis, leidusi minėtiems politikams laikinai atgauti imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, suteikiamą EP nariams.

C. Puigdemont'as, taip pat buvę Katalonijos regiono ministrai Toni Cominas ir Clara Ponsati ieškomi Ispanijoje dėl įtariamo kurstymo maištauti. Tokie kaltinimai jiems pareikšti, Katalonijai nesėkmingai pamėginus paskelbti nepriklausomybę po referendumo, kurį Madridas laiko nekonstituciniu.

Kovą Europos Parlamentas balsavimu panaikino jiems imunitetą, tačiau visi trys politikai apskundė tą sprendimą teismui, tvirtindami, jog gali būti įkalinti ir tokiu atveju negalėtų vykdyti savo, kaip išrinktų Europos įstatymų leidėjų, pareigų.

Vėliausia, penktadienį paskelbta nutartimi atmetamas teiginys, jog C. Puigdemont'ui, dirbančiam Briuselyje nuo pabėgimo iš Ispanijos 2017 metais, ir jo kolegoms gresia neišvengiamas areštas.

„Nėra pagrindo manyti, kad Belgijos teisminės institucijos ar kitos valstybės narės institucijos galėtų įvykdyti Europos arešto orderius deputatų atžvilgiu ir perduoti juos Ispanijos institucijoms“, – nurodė teismas.

Vis tik teisėjai pridūrė, kad visi trys įstatymų leidėjai, išrinkti į Europos Parlamentą 2019 metais, galės vėl pareikalauti grąžinti jiems neliečiamybę, jei teisėsauga pamėgintų juos suimti ir taptų „pakankamai tikėtina“, jog politikai bus išduoti Ispanijai.

Madridas praėjusį mėnesį suteikė malonę devyniems kitiems Katalonijos separatistams, kurie buvo kalinami dėl nesėkmingo mėginimo 2017 metais paskelbti nepriklausomybę. Jiems skirtos griežtos atėmimo bausmės buvo panaikintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.