JAV atsisveikina su Maskvos ambasados darbuotojais rusais

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė atleidžiančios beveik 200 vietos darbuotojų savo diplomatinėse misijose Rusijoje, artėjant Kremliaus įvestam galutiniam terminui dėl jų atleidimo.

 JAV atsisveikina su Maskvos ambasados darbuotojais rusais.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV atsisveikina su Maskvos ambasados darbuotojais rusais.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2021, 1:02 PM

Šis žingsnis yra vėliausia iš virtinės įtemptus dvišalius santykius paveikusių priemonių, kurių pastaruoju metu ėmėsi Maskva ir Vašingtonas.

Amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad darbuotojų atleidimas verčia apgailestauti ir kad JAV tikėjosi išvengti tokio žingsnio, nors šiuo metu ir nematyti aiškios perspektyvos, kaip santykiai galėtų pagerėti.

„Šios apgailestauti verčiančios priemonės labai paveiks JAV misiją Rusijos veiklą, galbūt net mūsų darbuotojų saugumą, taip pat mūsų galimybes palaikyti diplomatinius santykius su Rusijos vyriausybe“, – pareiškime pabrėžė A. Blinkenas.

„Nors apgailestaujame dėl Rusijos vyriausybės veiksmų, privertusių mus riboti savo paslaugas ir veiklą, JAV laikysis savo įsipareigojimų ir toliau sieks nuspėjamų ir stabilių santykių su Rusija“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Užsienio reikalų ministerija Maskvoje šio klausimo nekomentavo, o Rusijos ambasada Vašingtone kol kas nesureagavo į prašymą pateikti komentarų.

Rusija anksčiau šiemet uždraudė įdarbinti beveik visus Amerikos pilietybės neturinčius asmenis ambasadoje Maskvoje, taip pat konsulatuose Jekaterinburge ir Vladivostoke. Tokių veiksmų imtasi JAV išsiuntus dalį rusų diplomatų ir abiem šalims uždarius kelias diplomatines misijas viena kitos teritorijoje.

Atstovybės uždaromos, o jų darbuotojai atleidžiami, JAV paskelbus virtinę sankcijų Maskvai dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2020 metų JAV prezidento rinkimus, buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo Anglijoje, opozicionieriaus Aleksejaus Navalno kalinimo ir susidorojimo su jo šalininkais, taip pat dėl vaidmens rengiant plataus masto „SolarWinds“ kibernetinę ataką prieš JAV agentūras. Pati Rusija neigia kaip nors prisidėjusi prie tokios veiklos.

Paskelbus apie draudimą, ambasada įšaldė įprastines konsulines paslaugas ir nuo gegužės mėnesio imigrantų vizas tvarko tik gyvybiškai svarbiais atvejais.

Konsulinių paslaugų nutraukimas paveikė rusų verslininkus, mainų studentus ir romantinius partnerius, nebegalinčių gauti JAV vizų Rusijoje.

JAV su atsargiu optimizmu tikėjosi, jog Maskva gali pergalvoti savo sprendimą po praėjusį mėnesį Ženevoje įvykusio prezidentų Joe Bideno ir Vladimiro Putino susitikimo. Tačiau šios viltys žlugo, net praėjusią savaitę abiem šalims atnaujinus derybas dėl strateginių ginklų kontrolės.

Penktadienį paskelbtu sprendimu darbo neteko 182 vietiniai darbuotojai – JAV atstovybių tarnautojai, sekretoriai, vairuotojai ir kontraktininkai. Draudimas nepalietė tik apsaugos darbuotojų, budinčių už įstaigų vartų.

„Jungtinės Valstijos yra be galo dėkingos už nenuilstamą mūsų vietinių darbuotojų ir rangovų atsidavimą ir įsipareigojimą JAV misijai Rusijoje, – pareiškė A. Blinkenas. – Dėkojame jiems už indėlį į bendrą veiklą ir už darbą gerinant abiejų mūsų šalių santykius. Jų atsidavimas, kompetencija ir draugystė dešimtmečiais buvo Rusijos misijos pagrindas.“

„Vertiname mūsų glaudžius ryšius su Rusijos žmonėmis, – pridūrė amerikiečių diplomatijos vadovas. – Mūsų santykiai tarp žmonių yra mūsų dvišalių santykių pamatas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.