Lenkijoje – raganavimo skandalas: tikinčiųjų bendruomenė pakilo į kovą su vietos gyventoja

Įvykiai nedideliame Milakovo miestelyje, esančiame pusiaukelėje tarp Lomžos ir Gdansko, įžiebė karštus ginčus apie Lenkijoje neva atgimstantį raganavimą.

Mėgėjų teatro trupė sukėlė religingų gyventojų ir dvasininkų nepasitenkinimą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Mėgėjų teatro trupė sukėlė religingų gyventojų ir dvasininkų nepasitenkinimą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 31, 2021, 7:15 PM

Pustrečio tūkstančio gyventojų turinčio Milakovo taryba nusprendė svarstyti, ar vietos kultūros namų direktorė Alicja Tomaszewska neužsiima raganavimu, satanizmu ir okultizmu.

Moteris prieš penkerius metus subūrė teatro grupę „Wiedzmuchy“ („Raganėlės“), kurios veiklą dabar apskundė grupė religingų miestiečių.

Vertybės atrodo įtartinos

Persirengusios raganiškais apdarais, prisilipdžiusios ilgas nosis ir su šluotomis rankose „Raganėlės“ šokdamos ir dainuodamos linksmina gyventojus per įvairius festivalius, labdaros renginius.

Bet daugiau kaip 200 pasirodymų aplinkiniuose regionuose surengusios „Raganėlės“ praėjusią savaitę netikėtai buvo apkaltintos satanizmo ir pagonybės propagavimu.

Taip mano prie Milakovo bažnyčios veikianti „Katalikų akcija“. Ši organizacija savo statute skelbia, kad jos tikslas – „kiekvieną gyvenimo sritį paversti krikščioniška“ ir „atversti visus tautiečius į tikėjimą“.

„Katalikų akcija“ skundžiasi, jog „Raganėlių“ pasirodymai nėra aptariami su vietos kunigu, ir prašo ištirti, ar įtartinas vertybes propaguojanti A.Tomaszewska yra tinkama vadovauti kultūros namams. Miestelio tarybos pirmininkas Michalas Boluczakas skundo nenorėjo priimti teigdamas, kad negalima cenzūruoti artistinės humoro trupės repertuaro.

Kadangi Milakovo taryboje dominuoja šalį valdančios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovai, jie vis dėlto nurodė sušaukti specialų tarybos posėdį skundui ištirti.

Žinia apie viduramžiuose egzistavusio raganų teismo gaivinimą sukėlė didžiulį ažiotažą sostinėje: į Milakovą suvažiavo Lenkijos didžiosios žiniasklaidos atstovai.

„Katalikų akcijos“ aktyvistas, miesto tarybos narys TTP atstovas Zbigniewas Zablockis pareiškė, kad „Raganėlių“ pasirodymai nėra nekaltas žaidimas: moterys esą garbina ne Dievą, o burtus ir pagonybę, vaikšto ne su kryžiumi, o su šluotomis.

Z.Zablockio teigimu, Milakovo klebono raginimu buvo surengtos diskusijos su tikinčiaisiais aplinkinėse bažnyčiose. Paaiškėjo, kad „Raganėlių“ pasirodymai visiems kelia įtarimų dėl propaguojamų vertybių. Buvo klausiama, kodėl „Raganėlės“ neaptaria savo programos su dvasininkais ir kodėl apskritai nori persirenginėti raganomis.

Politikė užstojo moteris

Aistras dar pakurstė kairiesiems atstovaujančios seimūnės Monikos Falej laiškas Milakovo tarybai, kuriame politikė pareikalavo skundą atmesti ir jo nenagrinėti.

M.Falej priminė, kad pagal šalies konstituciją Lenkija yra pasaulietinė valstybė, tad kultūros namų darbuotojų veiklos negalima vertinti pagal bažnytinę teisę.

Seimo narės teigimu, A.Tomaszewską reikia ne smerkti ir bausti, o girti už vykdomą veiklą.

M.Falej priminė, kad „Raganėlės“ per koncertus ir savo „Facebook“ paskyroje agituoja moteris nesileisti būti skriaudžiamoms, siekti mokslo, nuolat darytis profilaktinius tyrimus dėl krūties ir gimdos vėžio.

Be to, „Raganėlės“ aktyviai prisideda prie humanitarinės pagalbos akcijų, renka pinigus sergantiesiems, ligoninėse skaito knygas paralyžiuotiems pacientams.

Kerštauja už protestus?

Skundą dėl „Raganėlių“ A.Tomaszewska vertina kaip radikalių katalikų grupės siekį priversti visus Milakovo gyventojus paklusti jų pažiūroms: spėja, jog susidoroti norima todėl, kad ji prisidėjo organizuojant pernykščius visą Lenkiją apėmusius protestus prieš abortų įstatymo sugriežtinimą.

Šie protestai buvo didžiausi šalies istorijoje ir įsiutino valdančiąją TTP ir katalikų hierarchus.

A.Tomaszewskai „Raganėlių“ idėja kilo perskaičius apie užsienyje veikiančią teatro trupę, į kurią susibūrė po skyrybų, netekties ir kitokių problemų depresiją išgyvenančios moterys.

Pati po skyrybų depresiją patyrusi A.Tomaszewska sugalvojo, kad persikūnijimas į raganas padės jai ir likimo draugėms pralinksmėti, pamiršti sopulius, rasti užtarimą.

Tokia mintis į „Raganėles“ suvienijo dvi dešimtis skirtingų profesijų, įvairaus amžiaus ir tikėjimo moterų.

Viena jų sirgo depresija po sūnaus nužudymo, kita buvo patyrusi lytinę prievartą, trečia išgyvenusi sutuoktinio smurtą ir skyrybas, o dar kelios buvo neseniai atsikračiusios priklausomybės nuo svaigalų.

Ragino deginti knygas

Katalikų fundamentalistų skundas išgarsino „Raganėles“ ir jos dabar sulaukia daugybės lenkų palaikymo.

Tuo pat metu apžvalgininkai atkreipė dėmesį, jog atsidėkodama už paramą per rinkimus TTP gerokai padidino katalikiškų struktūrų finansavimą ir jos ima reikštis vis aktyviau.

Pavyzdžiui, Gdanske prieš porą metų katalikiška organizacija „SMS iš dangaus“ surengė viešą pagoniškų ir satanistinių suvenyrų ir knygų deginimą.

Prie satanistinių buvo priskirtos ir knygos vaikams apie Harį Poterį: kunigai agitavo tėvus sumesti jas į laužą.

Internautai dabar klausia: negi Lenkijoje atgims laužai raganoms deginti?

Kartu raginama „Raganėlių“ kritikus labiau susitelkti į kunigų pedofiliją, nes jos išgyvendinti niekaip nepavyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.