Meksikiečiai balsuoja referendume dėl buvusių prezidentų baudžiamojo persekiojimo

Meksikiečiai sekmadienį balsuoja prezidento remiamame nacionaliniame referendume dėl buvusių šalies lyderių patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už korupcinius nusikaltimus.

 Meksikiečiai sekmadienį balsuoja prezidento remiamame nacionaliniame referendume dėl buvusių šalies lyderių patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už korupcinius nusikaltimus.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Meksikiečiai sekmadienį balsuoja prezidento remiamame nacionaliniame referendume dėl buvusių šalies lyderių patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už korupcinius nusikaltimus.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-01 16:00

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, save vadinantis kovotoju su kyšininkavimu, sako, kad viešos konsultacijos sustiprins dalyvaujamąją demokratiją, tačiau kritikai tai vertina labiau kaip politinį triuką.

Kad plebiscito rezultatas būtų įpareigojantis, jame turi sudalyvauti bent 37,4 mln. žmonių – 40 proc. rinkėjų, tačiau didelė dalis balso teisę turinčių gyventojų neatrodo entuziastingai nusiteikę ateiti prie balsadėžių.

Nors siūlymui dėl buvusių prezidentų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn gali pritarti iki 90 proc. balsus atiduosiančių žmonių, bus sunku pasiekti bent 30 proc. rinkėjų aktyvumą, sako viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Mitofsky“ direktorius Roy Camposas.

Rosario Gomezas sakė planuojantis ateiti į vieną iš 57 tūkst. balsavimo vietų, įrengtų rinkimų instituto. Palyginimui, per birželį vykusius įstatymų leidėjų ir vietos valdžios rinkimus jų buvo įrengta daugiau kaip 160 tūkst.

„Pats metas tiems vagims sumokėti!“ – pareiškė 52-ejų pardavėjas.

„Politinis cirkas“

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Korupcijos suvokimo indekso tyrime, kurio rezultatai buvo paskelbti sausį, Meksika užėmė 124-ą iš 180 vietų.

Visgi buvę prezidentai Meksikoje gali būti teisiami kaip bet kuris kitas pilietis, todėl kritikai tvirtina, kad sekmadienio balsavimas yra nereikalingas.

„Laukiant konsultacijos rezultatų, teisingumas tampa politiniu cirku“, – sakė Niujorke įsikūrusios organizacijos „Human Rights Watch“ regiono direktorius Jose Miguelis Vivanco.

Buvęs Nacionalinio rinkimų instituto prezidentas Luisas Carlosas Ugalde teigė, kad jei prokuratūra turi įrodymų prieš buvusius prezidentus, nebūtina, kad „žmonės jums pasakytų „taip“ arba „ne“.

Nors balsavimas buvo A. M. Lopezo Obradoro sumanymas, jis atmetė galimybę balsuoti pačiam, nes nenori, kad „korumpuotas ir veidmainiškas konservatyvumas“ apkaltintų jį kerštingumu.

A. M. Lopezo Obradoro pasiūlytame referendumo klausime buvo įvardyti penki jo gyvi tebesantys pirmtakai: Carlosas Salinasas, Ernesto Zedillo, Vicente Foxas, Felipe Calderonas ir Enrique Pena Nieto. Jie šaliai vadovavo nuo 1988 iki 2018 metų.

Dabartinis prezidentas apkaltino juos vadovavus „pertekliniam turto sutelkimui, didžiuliams iždo nuostoliams, valstybės turto privatizavimui ir plačiai paplitusiai korupcijai“ ir sulaukė piktų paneigimų.

Galiausiai Aukščiausiasis Teismas pakoregavo referendumo klausimą į aptakesnį variantą.

„Jis nėra labai nuostabus. Net teisininkai jo nesupranta“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikė Paula Sofia Vazquez.

„Paskutinis lašas“

Balsalapiuose atsidūręs klausimas skamba taip: „Sutinkate ar ne, kad atitinkami veiksmai būtų vykdomi laikantis konstitucinės ir teisinės tvarkos, siekiant išaiškinti politinių veikėjų ankstesniais metais priimtus politinius sprendimus, siekiant užtikrinti teisingumą ir galimų aukų teises?“

Nuo tada, kai pradėjo eiti pareigas, A. M. Lopezas Obradoras vadovavo virtinei referendumų prieštaringais klausimais, įskaitant jo „Maya Train“ geležinkelio projektą ir iš dalies užbaigto Meksiko oro uosto statybų atšaukimą.

18 val. vietos (pirmadienį 2 val. Lietuvos) laiku užsibaigsiančio balsavimo rezultatų laukiama po 2–3 parų.

Rinkėjo Omaro Garcios teigimu, klausti žmonių nuomonės yra teisinga Meksiko pozicija, net jei plebiscito rezultatai nėra įpareigojantys.

„Tai skatina nutraukti nebaudžiamumą“, – sakė O. Garcia.

Tačiau 59-erių vadybininkė Monica Ortiz-Monasterio sakė neplanuojanti balsuoti ir mananti, kad „paskutinis lašas yra klausti, ar dėl nusikaltimų [žmones] reikia patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar palikti nenubaustus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.