Baltarusijos aktyvisto V. Šyšovo draugas, parke radęs jo kūną: „Jį buvo apėmusi keista nuojauta“

Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už jos vadovo Vitalio Šyšovo nužudymą, po to, kai aktyvistas buvo rastas pakartas viename Ukrainos sostinės parke.

 Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už jos vadovo Vitalio Šyšovo nužudymą.  <br> lrytas.lt koliažas.
 Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už jos vadovo Vitalio Šyšovo nužudymą.  <br> lrytas.lt koliažas.
 Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už jos vadovo Vitalio Šyšovo nužudymą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Baltarusių nevyriausybinė organizacija antradienį apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už jos vadovo Vitalio Šyšovo nužudymą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-03 10:37, atnaujinta 2021-08-03 13:26

„Nėra abejonių, kad tai – čekistų suplanuota operacija likviduoti baltarusį, kuris kėlė tikrą pavojų režimui“, – pareiškime sakė organizacija „Baltarusių namai Ukrainoje“, paminėdama saugumo tarnybų agentus.

NVO pranešime nurodoma, kad V. Šyšovas buvo priverstas persikelti į Ukrainą pernai rudenį, pačiame Baltarusijos antivyriausybinių protestų ir režimo susidorojimo su demonstrantais įkarštyje.

Ukrainoje jis buvo sekamas, ir „tiek vietos šaltiniai, tiek mūsų žmonės Baltarusijoje“ perspėjo NVO apie „įvairių provokacijų, įskaitant pagrobimą ir likvidaciją“, galimybę, pabrėžė „Baltarusių namai Ukrainoje“.

„Ir toliau kovosime už tiesą apie Vitalio mirtį“, – pridūrė organizacija.

Policija tirs „užmaskuotos kaip savižudybė žmogžudystės“ versiją

Ukrainos policija anksčiau antradienį pranešė, kad viename Kijevo parke buvo rastas išvakarėse dingusio baltarusių aktyvisto V. Šyšovo, vadovavusio organizacijai, padedančiai jo tėvynainiams pabėgti nuo represijų Baltarusijoje, lavonas.

„Baltarusijos pilietis Vitalis Šyšovas, kuris vakar dingo Kijeve, šiandien buvo rastas pakartas viename iš Kijevo parkų, netoli nuo tos vietos, kur gyveno“, – sakoma ukrainiečių policijos pranešime.

Ukrainos policija nurodė, kad pradėtas tyrimas dėl nužudymo. Bus tiriamos visos versijos, įskaitant ir „užmaskuotos kaip savižudybė žmogžudystės“ versiją, teigė policija.

Pasak pareigūnų, be kita ko, bus apklausiami liudininkai, analizuojami stebėjimo kamerų įrašai.

Policija nurodė, kad iš įvykio vietos paimtas V. Šyšovo mobilusis telefonas ir asmeniniai daiktai.

V. Šyšovas, organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ vadovas, pirmadienį ryte išėjo pabėgioti Kijeve ir negrįžo, anksčiau nurodė teisių gynimo centras „Viasna“.

Organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ atstovas Jurijus Ščiučko „Nastojaščeje vremia“ eteryje sakė, kad ant V. Šyšovo veido buvo gali pastebėti sumušimus.

„Sviatošinsko parką apsupo Ukrainos nacionalinė gvardija, atliekamas tyrimas. Iškvietėme greitosios medicinos pagalbos automobilį jo draugei. Vitalį pažinojau seniai, beveik nuo pirmosios jo atvykimo į Ukrainą dienos“, – teigė J. Ščiučko.

Jis teigė, kad kartu su bičiuliais leidosi į jo paieškas, o tuo metu policija apklausė vietos gyventojus. Atėjęs į parką jis rado V. Šišovo kūną.

„Tai sena schema. Žmogus pakartas, ant veido matyti sumušimų žymės. Niekas nėra pavogta. Jis vilkėjo įprastus aptrintus sportinius drabužius, su savimi turėjo tik telefoną“, – nurodė J. Ščiučko.

Jis teigia, kad visi aktyvūs organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ nariai gavo informacijos, jog į Ukrainą „atvyksta žmonių, priklausančių Baltarusijos specialiųjų operacijų pajėgoms ir kitiems daliniams, turinčių tikslą su jais fiziškai susidoroti“.

„Tokios informacijos gavome ir iš Ukrainos saugumo tarnybos. Mums sakė, kad būtume atsargūs, nes čia veikia Baltarusijos KGB agentų tinklas, todėl visko galima tikėtis. Vitalijus prašė manęs pasirūpinti jį supančiais artimais žmonėmis. Jį buvo apėmusi keista nuojauta“, – pridūrė J. Ščiučko.

JT ragina „nuodugniai“ ištirti baltarusių aktyvisto V. Šyšovo mirtį

Jungtinės Tautos antradienį paragino ukrainiečių pareigūnus atlikti išsamų tyrimą po to, kai dingęs baltarusių aktyvistas buvo rastas pakartas viename Kijevo parke.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) teigė, kad Baltarusijos pilietinės visuomenės bauginimas turi liautis, tačiau pabrėžė, kad nekalba apie tiesioginį ryšį tarp Vitalio Šyšovo mirties ir Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo represijų prieš kitaminčius.

„Tai dar labiau padidina mūsų susirūpinimą ir nerimą dėl to, kas vyksta Baltarusijoje“, – Ženevoje sakė OHCHR atstovė Marta Hurtado.

„Kas dėl tyrimo Ukrainoje, tikimės, kad pareigūnai atliks nuodugnų, nešališką ir veiksmingą įvykio tyrimą ir išsiaiškins, ar tai buvo savižudybė, ar tai buvo įprasta nusikalstama žmogžudystė, ar buvo ryšys su jo aktyvizmu“, – sakė M. Hurtado.

Susidorojimas su žmogaus teisių aktyvistais ir nepriklausoma žiniasklaida

„Baltarusių namai Ukrainoje“ nuo persekiojimo gimtinėje bėgantiems baltarusiams teikia pagalbą, susijusią su jų teisiniu statusu Ukrainoje, būstu ir darbu.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai A. Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos režimas sustiprino spaudimą prieš nevyriausybines organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą. Vien liepą surengta daugiau nei 200 reidų aktyvistų ir žurnalistų biuruose ir butuose, sulaikyta dešimtys žmonių.

A. Lukašenka yra pažadėjęs tęsti tai, ką pavadino „valymo operacija“, nukreipta į pilietinės visuomenės aktyvistus, kuriuos jis pasmerkė kaip „banditus ir užsienio agentus“.

Apie V. Šyšovo dingimą ir mirtį pranešta baltarusių olimpietei Kryscinai Cimanouskajai pareiškus, kad ji buvo priversta pasitraukti iš Tokijo olimpiados ir buvo grasinta išsiųsti ją namo, kai sportininkė socialiniuose tinkluose sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją.

Sprinterė, kuriai Lenkija pirmadienį išdavė humanitarinę vizą, sakė bijanti atsidurti už grotų, jei sugrįš į tėvynę, kurios valdžia persekioja prezidento oponentus, žmogaus teisių aktyvistus ir žurnalistus.

K. Cimanouskajos vyras Arsenijus Zdanevičius naujienų agentūrai AFP sakė pabėgęs iš Baltarusijos ir turįs vilties „artimiausioje ateityje“ susitikti su savo sutuoktine.

Pernai gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas nušalino A. Lukašenką ir vyresnįjį jo sūnų Viktarą nuo olimpinių žaidynių ir kitų organizacijos renginių dėl sportininkų persekiojimo už jų politines pažiūras.

A. Lukašenka gegužę išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, pasiuntė naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.