JAV ir Rusija susiginčijo dėl ambasadų personalo

Jungtinės Valstijos ir Rusija pirmadienį susiginčijo dėl jų ambasadų personalo, nepaisant naujausių derybų, kuriomis siekiama įnešti daugiau stabilumo į permainingus Vašingtono ir Maskvos santykius.

 JAV ir Rusija susiginčijo dėl ambasadų personalo.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV ir Rusija susiginčijo dėl ambasadų personalo.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 9:13 AM

Duodamas interviu Rusijos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas pasmerkė rusų diplomatų „išvarymą“ ir sakė, kad Jungtinės Valstijos tapo „atkakliomis ir kūrybingomis šiame reikale“, tik rusams išduodamos ne ilgiau kaip trejų metų vizas.

„Gavome 24 diplomatų, kurie turi palikti šalį iki 2021 metų rugsėjo 3 dienos, sąrašą. Beveik visų jų išvykus niekas nepakeis, nes Vašingtonas staiga sugriežtino vizų išdavimo procedūras“, – sakė A. Antonovas apie tarptautinius reikalus rašančiam JAV mėnraščiui „The National Interest“.

Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as ambasadoriaus komentarus pavadino „netiksliais“ ir sakė, jog rusai žinojo, kad jų vizos po trejų metų baigs galioti ir galėjo kreiptis dėl jų pratęsimo.

Tačiau jis pakartojo skundą, kad Maskva privertė Vašingtoną nuo sekmadienio atleisti beveik 200 JAV diplomatinėse atstovybėse Rusijoje dirbusių vietos gyventojų dėl naujo draudimo įdarbinti rusus ar trečiųjų šalių piliečius.

„Gaila, nes šios priemonės daro neigiamą poveikį JAV ambasados ir konsulatų Rusijoje veiklai, potencialiai ir mūsų darbuotojų saugumui bei mūsų galimybėms užsiimti diplomatija su Rusijos vyriausybe“, – sakė N. Price'as žurnalistams.

„Noriu pasakyti, kad pasiliekame teisę imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių dėl Rusijos veiksmų“, – pridūrė jis, tvirtindamas, jog tai nesusiję su vizų trejų metų galiojimu.

Tačiau JAV prezidento Joe Bideno administracija balandžio 15 dieną išsiuntė iš šalies dešimt rusų diplomatų, priežastimi nurodydama Rusijos didelio masto kibernetinę ataką prieš JAV ir kišimąsi į 2020 metų JAV prezidento rinkimus.

N. Price'as sakė, kad tie veiksmai buvo „atsakas į Rusijos vyriausybės žalingus veiksmus“, tačiau pridūrė, jog Jungtinės Valstijos vertina „atvirus komunikacijos kanalus“.

Birželį Ženevoje įvyko J. Bideno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimas. Tąsyk abu lyderiai sakė, kad nepaisant virtinės nesutarimų tarp šalių jųdviejų pokalbis buvo dalykiškas.

Praėjusią savaitę Rusijos ir JAV aukšto rango pareigūnai susitiko Ženevoje aptarti ginklų kontrolės klausimų. Šis susitikimas surengtas J. Bidenui ir V. Putinui sutarus pradėti naują dialogą, kuriuo siekiama įnešti į šalių santykius daugiau nuspėjamumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth