Upėje tarp Etiopijos Tigrėjaus ir Sudano rasta dešimtys lavonų

Sudano pareigūnai pirmadienį pranešė, kad rytinėje Kasalos provincijoje buvo aptikta daugiau kaip 40 lavonų.

 Upėje tarp Etiopijos Tigrėjaus ir Sudano rasta dešimtys lavonų.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Upėje tarp Etiopijos Tigrėjaus ir Sudano rasta dešimtys lavonų.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 3:52 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 6:38 PM

Manoma, kad visos aukos – nuo karo kaimyninės Etiopijos šiauriniame Tigrėjaus regione bėgę žmones. Jų kūnai pastarąją savaitę buvo aptikti plūduriuojantys upėje, skiriančioje abi valstybes.

Kai kurie aptikti lavonai – su šautinėmis žaizdomis, kitoms aukoms surištos rankos.

Anot pareigūnų, mirties priežastims nustatyti reikės teismo medicinos ekspertizės.

Du etiopų sveikatos apsaugos darbuotojai, dirbantys Sudano pasienyje esančioje Hamdajeto gyvenvietėje, patvirtino matę kūnus, ištrauktus iš Setito upės, kuri Etiopijoje vadinama Tekeze.

Ši upė teka per vienas neramiausių devynis mėnesius karo draskomo Tigrėjaus regiono vietovių. Etniniai tigrėjiečiai kaltina Etiopiją ir jai padedančias pajėgas, kad jos vykdo žiaurumus civilių gyventojų atžvilgiu, kovodamos su sukilėliais.

Iš Humeros miesto Tigrėjuje į Sudaną pabėgęs chirurgas Tewodrosas Tefera naujienų agentūrai AP sakė, kad du lavonai buvo aptikti pirmadienį. Vienos iš aukų, vyro, rankos buvo surištos, o antros aukos, moters, krūtinėje buvo žaizda.

Anot T. Teferos, pabėgėliai palaidojo dar mažiausiai dešimt lavonų.

Jis sakė, kad kūnai plaukė pasroviui nuo Humeros pusės. Pabėgėliai kaltina valdžią ir ją palaikančius kovojus iš Etiopijos Amharos regiono, kad karo metu jie stengėsi išvaryti etninius tigrėjiečius, tvirtindami, kad vakarų Tigrėjus priklauso jiems.

Aukų tapatybę sunku nustatyti, tačiau ant vieno lavono rankos buvo ištatuiruotas populiarus tigrėjietiškas vardas Tigrinya, sakė T. Tefera.

Kitas Hamdajeto gyvenvietėje dirbantis medikas, taip pat matęs kūnus, naujienų agentūrai AP sakė, kad ant kai kurių lavonų veidų buvo žymių, liudijančių, kad jie etniniai tigrėjiečiai.

„Mačiau daug barbariškų dalykų“, – sakė jis anonimiškai, nes nebuvo įgaliotas kalbėti su žiniasklaida. – Kai kuriems iš jų buvo smogta kirviu.“

Anot mediko, liudininkai jam pasakojo nesugebėję ištraukti visų stiprios srovės nešamų kūnų.

Etiopijos vyriausybės oficialioje „Twitter“ paskyroje pirmadienį buvo rašoma, kad informacija apie iš upės ištrauktus lavonus tėra Tigrėjaus pajėgų „propagandistų“ išgalvota kampanija.

JAV Tarptautinio vystymo agentūros pareigūnė Samantha Power pirmadienį aplankė vieną pabėgėlių stovyklą Sudane, kur yra prisiglaudę tūkstančiai Etiopijos gyventojų, pabėgusių dėl karo Tigrėjuje. Vėliau ji apsilankys Etiopijoje ir spaus vyriausybę leisti teikti humanitarinę pagalbą apie 6 mln. gyventojų turinčiame Tigrėjuje, kur vystosi didžiausia per dešimtmetį bado krizė. Jungtinių Valstijų duomenimis, šiuo metu badas gresia iki 900 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.