Masinio testavimo rezultatas Kinijoje: koronaviruso atvejų skaičius – didžiausias per pusę metų Šalis riboja keliones į užsienį, kad pažabotų COVID-19 protrūkį

Kinijoje trečiadienį buvo užfiksuotas didžiausias per parą patvirtintų vietinių užsikrėtimo koronavirusu skaičius per jau daugelį mėnesių, valdžiai vykdant masinį testavimą ir kontaktų sekimo kampaniją šalyje.

 Kinijoje vykdomas masinis testavimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kinijoje vykdomas masinis testavimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 8:01 AM, atnaujinta Aug 4, 2021, 5:24 PM

Sveikatos pareigūnai pranešė trečiadienį užregistravę 71 naują vietinį COVID-19 atvejį – tai didžiausias per parą užregistruotas skaičius nuo sausio.

Nuo liepos vidurio Kinijoje užregistruota rekordiškai daug – beveik 500 – vietinių užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Šis protrūkis prasidėjo, COVID-19 į daugelį miestų išplitus iš židinio Nankino mieste, Dziangsu provincijoje, užsikrėtus keletui oro uosto valytojų.

Šią savaitę pranešta apie pirmąjį per metus vietinį užsikrėtimo koronavirusu atvejį Uhane, kur 2019 m. pirmą kartą buvo užfiksuota COVID-19 liga.

Antradienį Uhanas pranešė pradedantis 11 mln. gyventojų masinį testavimą.

 

Kinija riboja keliones į užsienį, kad pažabotų COVID-19 protrūkį

Kinija trečiadienį sugriežtino kelionių į užsienį tvarką savo piliečiams, siekdama pažaboti naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų augimą ir registravusi didžiausią jų šuolį per pastaruosius kelis mėnesius.

Taip pat griežčiau suvaržomas žmonių judėjimas pačioje Kinijoje – kai kuriuose vietose ir miestuose nevažinėja visuomeninis transportas, žmonės raginami likti namuose.

Kinija anksčiau gyrėsi, kad sėkmingai kovoja su COVID-19 pandemija dėl anksti įvedamų karantinų ir griežtos sienų kontrolės. Tačiau masinis gyventojų testavimas parodė, kad nauja užkrečiamesnė viruso delta atmaina jau aptinkama visoje šalyje.

Pastarasis protrūkis gali niekais paversti šalies ekonomikos atsigavimą ir grįžimą į normalų gyvenimą, nuo liepos vidurio pareigūnams registravus beveik 500 naujų atvejų.

Vietos vyriausybė dėl COVID-19 patikrino ištisus miestus ir karantinavo milijonus žmonių. Remiantis oficialiais duomenimis, trečiadienį per parą buvo registruotas 71 naujas užsikrėtimo atvejis – daugiausiai per vieną dieną nuo sausio mėnesio. Visgi šis skaičius tebėra gana mažas, nepaisant naujų koronavirusinės infekcijos židinių dešimtyse miestų.

Naujausias protrūkis prasidėjo užkratui nuo keleivių, atskridusių iš Maskvos, išplitus per oro uostų valytojus Nandzinge, Dziangsu provincijoje. Šis atvejis atskleidė jau ir šiaip griežtų šalies sienų kontrolės priemonių trūkumus.

Kinijos imigracijos tarnyba trečiadienį paskelbė, kad nebeišdavinės pasų ir kitų dokumentų, reikalingų išvykstant iš šalies, jei atvejis nėra „būtinas ir neatidėliotinas“.

Tačiau tai nereiškia, kad Kinijos gyventojai visai negalės išvykti į užsienį.

Kaip spaudos konferencijoje pranešė imigracijos pareigūnas Liu Haitao, asmenys, „turintys realų poreikį studijuoti užsienyje, įsidarbinti ar verslą“, galės gauti reikiamus dokumentus po patikrinimo.

Kinijos uostuose keičiantis įguloms iš šimtų laivų nebuvo leista išlipti užsieniečiams įgulų nariams.

Pekino vyriausybė taip pat nurodė sustabdyti viešąjį transportą ir uždrausti taksistų paslaugas vietovėse, kur registruotas naujų COVID-19 atvejų protrūkis, ir iš jų, per tą pačią spaudos konferencijoje pranešė Susisiekimo ministerija.

Masinis testavimas

Uhano miestas, kur 2019 metais buvo nustatyti pirmieji užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, šią savaitę pranešė apie pirmus vietoje registruotus užsikrėtimo atvejus per pastaruosius metus ir antradienį paskelbė, kad „skubiai pradeda“ 11 mln. savo gyventojų testavimą.

Antradienį vasaros karštyje prie testavimo vietų lauke nusidriekė ilgos eilės žmonių. Dauguma vėdinosi popieriaus lapais, kol apsauginiais kostiumais apsirengę darbuotojai ėmė mėginius jiems iš burnos.

Pekine, kur trečiadienį buvo pranešta apie tris naujus užsikrėtimo COVID-19 atvejus, pareigūnai uždarė įėjimus į vieną gyvenamųjų namų kompleksą, kur gyveno vienas užsikrėtusiųjų, o vietos gyventojams teko imti jiems skirtas siuntas iš prekių išvežiotojų per tvorą.

Nandzingas, kur uždarytos sporto ir kino salės bei atskiri gyvenamieji kompleksai, savo 9,2 mln. gyventojų tikrino tris kartus.

Džangdziadzijės miestas centrinėje Hunano provincijoje, kur užsikrėtę turistai iš Nandzingo stebėjo vieną teatro spektaklį, antradienį netikėtai pranešė, kad, kad dėl užkrato protrūkio niekam nebus leidžiama išvykti iš miesto.

Tuo metu Šanchajaus pareigūnai tikrino vieno oro uosto darbuotojo, kuriam šią savaitę buvo nustatytas užsikrėtimas koronaviruso delta atmaina, kontaktus.

Trečiadienį pareigūnai pranešė, oro uosto darbuotojo užsikrėtimo atvejis nėra siejamas su kitais vietoje nustatytais atvejais. Manoma, kad darbuotojas užsikrėtė nusiėmęs apsaugos priemones „užterštoje zonoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.