Turkija atmeta JAV planą priimti amerikiečiams padėjusius afganistaniečius

Ankara sukritikavo Vašingtono planą į trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Turkiją, perkelti tūkstančius afganų, kuriems dėl ryšių su JAV tėvynėje grėsmę kelia Talibano sukilėliai.

 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šiuo klausimu veda derybas su aukšto rango Afganistano pareigūnais.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šiuo klausimu veda derybas su aukšto rango Afganistano pareigūnais.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 8:21 PM

Likus mažiau nei mėnesiui iki ilgiausių Jungtinių Valstijų karo veiksmų užsienyje pabaigos, JAV Valstybės departamentas pirmadienį paskelbė apie naują pabėgėlių priėmimo programą afganistaniečiams.

Programa skirta afganistaniečiams vertėjams, bendradarbiavusiems su JAV pajėgomis, vietos gyventojams, dalyvavusiems amerikiečių finansuojamuose projektuose, ir JAV įsikūrusių nevyriausybinių ar žiniasklaidos organizacijų darbuotojams.

Joje numatyta maždaug metams, kol bus tvarkomi dokumentai, perkelti minėtus afganistaniečius į trečiąsias regiono šalis.

Tačiau daugiau nei 4 mln. migrantų – daugiausia iš karo nuniokotos Sirijos – priglaudusi Turkija pareiškė, kad su ja nevyko jokių konsultacijų.

„Ieškoti problemos sprendimo mūsų šalyje be mūsų šalies sutikimo nepriimtina“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos antradienį išplatintame pranešime.

JAV Valstybės departamentas Turkiją ir Pakistaną paminėjo tarp šalių, į kurias galėtų būti perkeliami afganistaniečiai.

Tačiau Turkijos ministerija nurodė, kad JAV planas sukeltų „didelę migracijos krizę mūsų regione“. Ji pridūrė, kad Turkijai neužteks pajėgumų susitvarkyti su „nauja migracijos krize trečiosios šalies vardu“.

Artėjant JAV ir NATO pajėgų išvedimui iš Afganistano, Ankara baiminasi naujo pabėgėlių antplūdžio.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šiuo klausimu veda derybas su aukšto rango Afganistano pareigūnais.

Pabėgėlių klausimas taip pat turėtų būti aptartas Ankaros ir Briuselio derybose dėl 2016 metų susitarimo atnaujinimo. Pagal šį susitarimą Turkija gavo finansinės pagalbos už migrantų, bėgančių į Europos Sąjungą, prieglobstį.

Paklaustas apie atvykėlių iš Afganistano skaičių Turkijoje vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad „neturi Turkijos skaičių“.

„Sakyčiau, kad dar nematome didelio žmonių antplūdžio. Nors matome, kad žmonės kerta [sieną], bet skaičiai dar nėra dideli“, – sakė jis.

Turkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad, jeigu JAV nori priimti afganistaniečius, Vašingtonas galėtų tai daryti organizuodamas „tiesioginius skrydžius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.