Baltarusijos opozicijos veikėjo V. Babarykos advokatas išvyko į Lenkiją

Vieno iš pagrindinių Baltarusijos opozicijos veikėjų, buvusio pretendento į prezidentus Viktaro Babarykos štabo teisininkas ir jo bei Koordinacinės tarybos prezidiumo narės Maryjos Kalesnikavos advokatas Ilja Salejus paliko savo šalį ir išvyko į Lenkiją.

 Baltarusijos opozicijos veikėjo V. Babarykos advokatas išvyko į Lenkiją.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos opozicijos veikėjo V. Babarykos advokatas išvyko į Lenkiją.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 9:24 PM

„Dėl Viktaro Dzmitryjevičiaus Babarykos atžvilgiu priimto nuosprendžio ir Mašos Kalesnikavos ir Maksimo Znako bylos perdavimo teismui, kurioje buvau sulaikytas 2020 metų rugsėjį ir šiandien tebesu kaltinamas, taip pat atsižvelgdamas į kitus įvykius, priėmiau priverstinį sprendimą laikinai palikti Baltarusiją“, – savo „Instagram“ paskyroje paskelbė I. Salejus.

Advokatas taip pat pasidalino nuotrauka, kurioje jis nufotografuotas vienoje iš Varšuvos gatvių.

I. Salejus pripažino, kad šis sprendimas jam pasirodė pats sunkiausias „per pastaruosius metus (ir jų buvo daug)“.

„Tačiau šiandien toks sprendimas man atrodo vienintelis įmanomas ir vienokiu ar kitokiu laipsniu tenkinantis visus“, – rašė teisininkas.

„Šiandien aš išsaugau savo nepriklausomą advokato statusą, kurį vertinu, ir nesislepiu: esu arti namų ir palaikau ryšį“, – savo pranešime sakė I. Salejus.

Kaip pranešta, I. Salejus buvo sulaikytas praėjusių metų rugsėjo 9 dieną pagal Baltarusijos generalinės prokuratūros inicijuotą baudžiamąją bylą dėl „raginimų imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti nacionaliniam saugumui“. Spalį jam buvo skirtas namų areštas.

Šioje byloje taip pat buvo sulaikyti Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai M. Kalesnikava ir M. Znakas, kurių teismas už uždarų durų prasidėjo praėjusią savaitę, ir paskelbta buvusios kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos paieška. Ji po rinkimų pasitraukė į Lietuvą.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.