Po sprogimų Kabule – Europos lyderių reakcijos, skubūs veiksmai ir pareiškimai

Ketvirtadienį prie Kabulo oro uosto, kur tęsiasi didelio masto evakuacijos operacija, nugriaudėję sprogimai pareikalavo gyvybių.

Oro uostą Kabule supurtė du sprogimai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uostą Kabule supurtė du sprogimai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Prie Kabulo oro uosto driokstelėjo sprogimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prie Kabulo oro uosto driokstelėjo sprogimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prie Kabulo oro uosto driokstelėjo sprogimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prie Kabulo oro uosto driokstelėjo sprogimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 7:03 PM, atnaujinta Aug 26, 2021, 8:40 PM

B. Johnsonas: JK tęs evakuacijų operaciją nepaisant sprogimų prie Kabulo oro uosto

Jungtinė Karalystė tęs savo piliečių ir afganų evakavimo operaciją iš Kabulo nepaisant ketvirtadienį surengtos sprogdinimo atakos, pareiškė premjeras Borisas Johnsonas.

„Buvome tam pasirengę, – kalbėjo jis apie ataką. – Tęsime tą operaciją, bet kokiu atveju jau einame link jos visiškos pabaigos.“

Vokietijos evakuacijos iš Afganistano operacija baigta

Vokietija paskutiniuoju savo evakuacijos reisu išgabeno iš Kabulo visus savo Afganistane buvusius karius, ketvirtadienį pranešė vokiečių gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.

„Visi kariai, Užsienio reikalų ministerijos nariai ir federalinė policija, vietoje vedę šią misiją saugios pabaigos link, buvo išskraidinti iš Kabulo“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad karinė evakuacijos misija dabar yra baigta.

A. Merkel smerkia „bjaurią“ ataką prie Kabulo oro uosto

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasmerkė „bjaurią“ ataką prie Kabulo oro uosto, pareikalavusią mažiausiai šešių gyvybių.

„Mes dar nežinome visų detalių, bet teroristai taikėsi į išvykti besitikinčius žmones, laukusius prie oro uosto vartų, – sakė A. Merkel. – Jie norėjo saugumo ir laisvės, todėl tai labai bjaurus išpuolis esant labai įtemptai situacijai.“

E. Macronas: Prancūzija siekia evakuoti iš Kabulo dar „kelis šimtus“ žmonių

Prancūzija tebesiekia iš Afganistano evakuoti dar šimtus žmonių iki artėjančio galutinio termino, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Emmanuelis Macronas, įspėdamas, kad Kabulo uoste po nugriaudėjusių sprogimų susiklostė „itin pavojinga“ padėtis.

„Padarysime viską, ką tik galime“, kad šie Afganistano piliečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys, buvę ambasadoje ir šiuo metu esantys už oro uosto perimetro 20-yje autobusų, būtų atgabenti į Prancūziją, per vizitą Airijoje sakė E. Macronas.

Jis taip pat patvirtino, kad Prancūzijos ambasadorius paliks Afganistaną ir dirbs iš Paryžiaus.

A. Merkel dėl padėties Afganistane atšaukė vizitą į Izraelį

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atšaukė vizitą į Izraelį dėl padėties Afganistane, ketvirtadienį pranešė jos atstovas Steffenas Seibertas.

„Rugpjūčio 28–30 dienomis planuota federalinės kanclerės kelionė į Izraelį sutarus su izraeliečių ministru pirmininku atšaukiama dėl padėties Afganistane“, – nurodė A. Merkel atstovas.

Jo teigimu, vizitas įvyks vėliau, tačiau jo data kol kas neskelbiama.

A. Merkel, kuri po kitą mėnesį vyksiančių visuotinių rinkimų ketina pasitraukti iš politikos, turėjo susėsti derybų su naujuoju Izraelio ministru pirmininku Naftali Bennettu ir prezidentu Isaacu Herzogu, taip pat gauti Izraelio technologijų instituto „Technion“ garbės daktarės vardą.

Per savo 16 metų trukmės valdymo laikotarpį A. Merkel žydų valstybės nacionalinį saugumą laikė vienu svarbiausių Vokietijos užsienio politikos prioritetų dėl jos šalies istorinės atsakomybės už Holokaustą.

Vokietija dalyvauja besitęsiančioje NATO sąjungininkų karinėje operacijoje, per kurią evakuojami pavojuje atsidūrę afganistaniečiai ir užbaigiamas Aljanso karių bei personalo išvedimas.

Berlynas perspėjo, kad amerikiečiams pasitraukus iki rugpjūčio 31 dieną nustatyto galutinio termino, tęsti evakuacijos bus neįmanoma – taigi, desperatiškai skubama išskraidinti kuo daugiau žmonių, kol dar yra laiko.

NATO vadovas pasmerkė prie Kabulo oro uosto įvykdytą „siaubingą teroristinį išpuolį“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė ketvirtadienį Kabulo oro uosto teritorijoje įvykdytą „siaubingą teroristinį išpuolį“ ir pareiškė užuojautą nukentėjusiems žmonėms ir jų artimiesiems.

„Mūsų prioritetu išlieka į saugias vietas išgabenti kuo daugiau žmonių“, – tviteryje rašė J. Stoltenbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.