Po atakų Kabule J. Bidenas žada smogti: „Mes jus sumedžiosime ir priversime sumokėti“ Per atakas žuvusių JAV karių skaičius auga, evakuacija nesustos

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pažadėjo surasti kaltininkus, organizavusius mirtininkų sprogdintojų atakas Kabule, nusinešusias 13 amerikiečių karių gyvybių, taip pat pabrėžė, kad po šio išpuolio Jungtinės Valstijos tęs tūkstančių civilių evakuaciją iš Afganistano.

 Joe Bidenas.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uosto prieigas kontroliuoja Talibanas, o vartus saugo jūrų pėstininkų ir kitų amerikiečių dalinių stiprios pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oro uosto prieigas kontroliuoja Talibanas, o vartus saugo jūrų pėstininkų ir kitų amerikiečių dalinių stiprios pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AP/Scanpix
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AP/Scanpix
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>Reuters/Scanpix
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>Reuters/Scanpix
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AFP/Scanpix
Oro uostą Kabule supurtė sprogimai.<br>AFP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 6:22 AM, atnaujinta Aug 27, 2021, 12:17 PM

„Tie, kas įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite – mes neatleisime. Mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – pabrėžė J. Bidenas.

Kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų prezidentas gyrė žuvusius amerikiečius karius kaip didvyrius, išreiškė užuojautą jų šeimoms, bet pabrėžė, kad evakuacijos misija Kabule bus tęsiama kaip planuota, iki paskutinių JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano numatyto galutinio termino – rugpjūčio 31-osios.

„Teroristai mūsų neatgrasys. Neleisime jiems sustabdyti mūsų misijos. Evakuaciją tęsime“, – sakė J. Bidenas.

Jis dar kartą patvirtino, kad paskutiniai JAV kariai iš Afganistano išvyks rugpjūčio 31 dieną, ir nurodė, kad amerikiečių pajėgos iki to laiko stengsis išskraidinti iš Kabulo kiek įmanoma daugiau žmonių.

J. Bidenas priminė, kad išlieka „galimybė kelias ateinančias dienas, nuo dabar iki rugpjūčio 31-osios, juos išgabenti“.

„Žinome grėsmę; žinome, kad visiškai tikėtina, kad bus įvykdyta kita ataka. Kariuomenė padarė išvadą, kad mes turėtume tai padaryti. Ir manau, kad jie teisūs“, – kalbėjo prezidentas.

J. Bidenas taip pat sakė nematęs jokių įrodymų, kad Talibanas būtų susimokęs su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais vykdyti pražūtingas atakas Kabule.

„Iki šiol nė vienas iš ten esančių [kariuomenės] vadų man nepateikė jokių įrodymų, kad buvo sąmokslas tarp Talibano ir ISIS įvykdyti tai, kas nutiko šiandien“, – pareiškė jis.

Sprogdinimų Kabule aukų skaičius viršijo 100 žmonių, evakuacija tęsiama

Afganistano sostinės oro uoste penktadienį buvo atnaujinti evakuaciniai skrydžiai, tvyrant dar didesnei įtampai po ankstesnę dieną įvykdytų dviejų mirtininkų sprogdintojų atakų, kurių aukų skaičius viršijo 100 žmonių.

Tačiau JAV nurodė, kad išlieka naujų išpuolių grėsmė, artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio iš Afganistano, kuriame valdžią užgrobė Talibanas, turi būti išvestos visos amerikiečių ir jų sąjungininkų pajėgos, užbaigiant ilgiausią Amerikos karą.

Penktadienį ryte per garsiakalbius leidžiamus kvietimus į pamaldas Kabule gožė išskrendančių lėktuvų variklių riaumojimas, o oro uostą tebesupo didžiulės nerimo apimtų žmonių minios. Vienoje vietoje dešimtys Talibano kovotojų, ginkluotų sunkiąja ginkluote, budėjo maždaug už 500 m nuo oro uosto ir nieko neprileido artyn.

Kaip rodo naujausia informacija, ketvirtadienį prie oro uosto įvykdyti sprogdinimai pareikalavo mažiausiai 95 afganistaniečių ir 13 JAV karių gyvybių, sakė afganistaniečių ir amerikiečių pareigūnai. Ši ataka JAV pajėgoms Afganistane buvo pražūtingiausia nuo 2011 metų rugpjūčio.

Vienas pareigūnas penktadienį sakė, kad tikrasis aukų skaičius gali būti dar didesnis, nes kiti žmonės galėjo paimti kūnus iš įvykio vietos.

„Gedime šių jūrų pėstininkų netekties ir meldžiamės už jų šeimas, – sakoma J. Stengerio pranešime. – Mūsų jūrų pėstininkai tęs savo misiją, išlaikydami mūsų korpuso paveldą – visada būti pasiruošusiems atsakyti į iššūkius vykdant kiekvieną nepaprastą užduotį, kurios reikalauja mūsų šalis.“

Kariškiai kol kas nepateikė jokių detalių, kas nutiko per šį išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) Afganistane veikianti grupuotė.

Oro uosto prieigas kontroliuoja Talibanas, o vartus saugo jūrų pėstininkų ir kitų amerikiečių dalinių stiprios pajėgos.

Šiems kariams tenka atsakomybė kiekvieną dieną tikrinti tūkstančius žmonių, plūstančių į oro uostą, kad ištrūktų iš šalies, kurioje valdžią vėl užgrobė Talibanas.

Sargybiniai tikrina evakuojamųjų dokumentus ir vertina, ar tie žmonės nekelia grėsmes, ketvirtadienį sakė JAV kariuomenės Centrinio štabo vadas generolas Kennethas McKenzie.

„Turime patikrinti žmones prieš jiems patenkant į oro uostą, – nurodė K. McKenzie. – Neįmanoma to daryti būnant atokiai. Galiausiai tenka labai priartėti prie to asmens.“

Tuo metu JAV kariuomenės Centrinio štabo atstovas kapitonas Williamas Urbanas pranešė, kad sužeistieji iš Afganistano evakuojami kariniais transporto lėktuvais C-17, kuriuose įrengti chirurgijos skyriai.

Praėjęs ketvirtadienis JAV pajėgoms Afganistane tapo kruviniausia diena nuo 2011 metų rugpjūčio, kai kovotojams granatsvaidžiu numušus sraigtasparnį žuvo 30 amerikiečių karių bei aštuoni afganistaniečiai.

Paklausta apie tolesnius administracijos veiksmus, Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki nurodė, jog aukų artimieji sulauks asmeninių skambučių ir kad J. Bidenas tikriausiai nuvyks į Delavere esančią Doverio oro pajėgų bazę, kai žuvusių karių palaikai bus pargabenti į tėvynę.

Šie kariai yra pirmosios JAV kontingento Afganistane aukos nuo 2020 metų vasario, kai eksprezidento Donaldo Trumpo administracija sudarė taikos susitarimą su Talibanu.

Pagal tą susitarimą, kovotojai pažadėjo nutraukti išpuolius prieš amerikiečius mainais į Vašingtono įsipareigojimą išvesti visas pajėgas iki 2021 metų gegužės. J. Bidenas balandį paskelbė, kad kontingentas galutinai pasitrauks iki rugsėjo.

Baltieji rūmai: iš Afganistano nuo rugpjūčio 14-osios evakuota per 100 tūkst. žmonių

Iš Afganistano evakuota jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių nuo rugpjūčio 14 dienos – Talibano sugrįžimo į valdžią šioje šalyje išvakarių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Nuo rugpjūčio 14 dienos JAV evakavo ir padėjo evakuotis maždaug 100 100 žmonių“, – nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Tokia žinia nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atakos prieš minią pabėgti iš šalies besitikėjusių žmonių, susirinkusių prie Kabulo oro uosto. Per išpuolį žuvo dešimtys žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Pareiškimas paskelbtas artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio Jungtinės Valstijos turi išvesti savo karius, taip pat užbaigti kartu su savo sąjungininkėmis Vakarų valstybėmis vykdomą didžiulę evakuacinių skrydžių operaciją.

Ketvirtadienį per 12 val. laikotarpį „iš Kabulo buvo evakuota iš viso apie 7 500 žmonių“, pažymėjo Baltieji rūmai.

Jų pareiškime priduriama, kad žmonės buvo išskraidinti 14 JAV karinių orlaivių, gabenusių apie 5,1 tūkst. evakuojamųjų, taip pat 39 reisais, organizuotai kitų koalicijos šalių, išskraidinusių dar maždaug 2,4 tūkst. asmenų.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, jog evakuacija bus tęsiama ir baigta kaip numatyta, šio mėnesio pabaigoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.