Praskleistas paslapties šydas: FTB nutekino su Rugsėjo 11-osios atakomis susijusią informaciją

JAV prezidento Joe Bideno nurodymu Federalinis tyrimų biuras (FTB) pradėjo išslaptinti dokumentus, susijusius su 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro aktais. To daug metų reikalavo žuvusiųjų artimieji.

Rugsėjo 11-osios aukų artimieji seniai reikalavo teisės žinoti, kaip vyksta kruvinų 2001 m. teroro aktų tyrimas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Rugsėjo 11-osios aukų artimieji seniai reikalavo teisės žinoti, kaip vyksta kruvinų 2001 m. teroro aktų tyrimas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Rugsėjo 11-osios aukų artimieji seniai reikalavo teisės žinoti, kaip vyksta kruvinų 2001 m. teroro aktų tyrimas.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Rugsėjo 11-osios aukų artimieji seniai reikalavo teisės žinoti, kaip vyksta kruvinų 2001 m. teroro aktų tyrimas.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2021, 4:16 PM

Pirmame paviešintame 16 puslapių dokumente yra informacijos apie teroro išpuolių organizatorių ir vykdytojų ryšius su Saudo Arabijos piliečiais. Tačiau nėra įrodymų, kad prie to tiesiogiai buvo prisidėjusi Saudo Arabijos valdžia.

Apie tai, kad būtent šios šalies oficialūs asmenys gali būti susiję su tragiškais rugsėjo 11-osios įvykiais imta kalbėti iškart, kai paaiškėjo, kad 15 iš 19 išpuolių vykdytojų buvo Saudo Arabijos piliečiai.

Prieš 20 metų buvo pagrobti keturi keleiviniai lėktuvai. Trys orlaiviai sprogo įsirėžę į pastatus Niujorke bei Vašingtone, vienas nukrito Pensilvanijos valstijoje, kaip manoma, teroristų nesuvaldytas po to, kai jiems pasipriešino keleiviai.

Maždaug pustrečio tūkstančio žuvusiųjų artimieji ir apie 20 tūkst. nukentėjusiųjų per išpuolius asmenų, įmonių ir draudimo bendrovių padavė milijardinius žalos ieškinius prieš Saudo Arabijos Karalystę. Jie įsitikinę, kad šalies valdžia bent jau žinojo apie rengiamus teroro aktus, bet tam nedarė kliūčių.

Pasak aukų artimųjų advokatų, paviešintas dokumentas kaip tik ir patvirtina argumentus dėl to, kad teroristams padėjo Saudo Arabijos vyriausybė, kuri visada tokią versiją vadino absurdiška. Iš FTB pateikto 2016 m. balandžio 4 d. dokumento matyti, kad Amerikos specialiosioms tarnyboms tuo metu nebuvo pavykę nustatyti Saudo Arabijos valdžios ryšio su išpuolį surengusias „Al Qaeda“. Tuo pat metu tyrėjai neatmetė, kad atskiri Saudo Arabijos aukšto rango pareigūnai galėjo dalyvauti organizuojant teroro aktus.

Paskelbtas dokumentas yra smarkiai redaguotas, informaciją suteikusių šaltinių tapatybės lieka įslaptintos. Nustatyta, kad du iš mirtininkų – Nawafas al-Hazmi ir Khalidas al-Midharas – į JAV 2000 m. patekę su studentų vizomis, palaikė glaudžius ryšius su Omaru al-Bayoumi, kilusiu iš Saudo Arabijos ir gyvenusiu Jungtinėse Valstijose.

Šaltinių teigimu, O.al-Bayoumi dažnai lankydavosi Saudo Arabijos konsulate Los Andžele ir turėjo ten aukštą statusą, nepaisant to, kad oficialiai buvo studentas. Įtariama, kad jis dirbo Saudo Arabijos žvalgyboje.

FTB surinkta medžiaga rodo, kad O.al-Bayoumi suteikė N.al-Hazmi ir Kh.al-Midharui materialinę ir techninę pagalbą, įskaitant dokumentų vertimą ir apmokėjimą už gyvenimą ir keliones JAV.

Du kiti mirtininkai artimai bendravo su Fahadu al-Thumairy – Karaliaus Faado mečetės Los Andžele imamu, išpažinusiu kraštutinių pažiūrų islamą.

O.al-Bayoumi ir F.al-Thunairy išvyko iš JAV likus kelioms savaitėms iki kruvinų išpuolių.

Trys prezidentai atsisakė viešinti dokumentus

Aukų artimieji ir nukentėjusieji visada spaudė JAV valdžią suteikti jiems žinių apie tyrimą. Bet prezidento George’o W.Busho, Baracko Obamos ir Donaldo Trumpo administracijos atsisakydavo išslaptinti dokumentus motyvuodamos nacionalinio saugumo sumetimais.

Nors D.Trumpas sutvirtino JAV ryšius su Saudo Arabija, J.Bidenas dar savo rinkimų kampanijos metu pažadėjo, kad su jo atėjimu į Baltuosius rūmus šis požiūris gali keistis.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.