Ragina keisti oficialų Naujosios Zelandijos pavadinimą: tam pritaria ne visi

Naujosios Zelandijos „Maori“ partija, atstovaujanti čiabuvių žmonių teises, paskelbė peticiją, kuria siekiama pakeisti oficialų šalies pavadinimą į „Aotearoa“. Taip valstybė vadinama maorių kalba.

Naujosios Zelandijos „Maori“ partija siekia pakeisti oficialų šalies pavadinimą į „Aotearoa“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Naujosios Zelandijos „Maori“ partija siekia pakeisti oficialų šalies pavadinimą į „Aotearoa“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2021, 12:50 PM

Remiantis antradienį paskelbtu pareiškimu, ši kampanija taip pat ragina Atstovų rūmus atkurti visų miestų, miestelių ir kitų vietovardžių pavadinimus originalia Maori žmonių kalba.

„Jau seniai atėjo laikas, kai "maori" turi grįžti į savo teisėtą vietą kaip pirmoji ir oficialioji šios šalies kalba. Esame Polinezijos šalis – mes esame Aotearoa“, – rašoma dokumente, raginančiame užbaigti pervardijimo procesą iki 2026 m.

Tangata whenua nebepakenčia, kad mūsų protėvių vardai yra apleidžiami, iškraipomi ir ignoruojami. Gyvename XXI-ame amžiuje, tai turi pasikeisti“, – priduriama. „Tangata whenua“ reiškia „krašto žmonės“, tačiau terminas vartojamas bendrai nurodant į maorius čiabuvius gyventojus.

Anot pranešimo, maori kalbos mokėjimas sumažėjo nuo 90 proc 1910 m. iki 26 proc. 1950 m.

„Vos per 40 metų karūna sugebėjo sėkmingai atimti iš mūsų kalbą, to padarinius mes jaučiame ir šiandien“, – teigė partija ir pabrėžė, kad šiandien šia kalba susikalbėti gali tik 3 proc. šalies gyventojų.

„Karūnos pareiga yra daryti viską, kad mūsų kalbos statusas būtų atkurtas, – tęsiama pareiškime. – Tai reiškia, kad ji turi būti pasiekiama akivaizdžiausiose vietose: mūsų televizorių ekranuose, radijo stotyse, kelio ženkluose, žemėlapiuose, oficialiose reklamose bei mūsų švietimo sistemoje“.

Antradienį „Maori“ partija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad peticija surinko 12 tūkst. parašų. „Tai yra nuostabu“, – rašoma žinutėje.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern kol kas viešai nekomentavo peticijoje keliamų reikalavimų, tačiau dokumetas jau sulaukė dešiniojo sparno partijos ACT lyderio Davido Seymouro pasipriešinimo.

„Žmonės ir taip gali laisvai naudoti maorių vietovardžius. – rašė jis „Twitter“ platformoje. – Ką iš tiesų sako Maori partija yra tai, kad ji norėtų uždrausti žmonėms mūsų šalį vadinti Naująja Zelandija.“

J.Ardern pernai sakė, kad oficialus šalies vardo keitimas nebuvo „kažkas, ką mes svarstėme“, tačiau ji palaikė žmonės vis dažniau vartojančius šį pavadinimą.

„Vis dažniau girdžiu, kaip „Aotearoa“ vartojama pakaitomis su Naująja Zelandija, ir tai yra teigiamas dalykas“, – tuomet kalbėjo ji.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.