Kanados gyventojai renka naują parlamentą

Kanada pirmadienį renka naują parlamentą. Per pirmalaikius rinkimus prognozuojama atkakli kova tarp liberalo premjero Justino Trudeau ir jo priešininko konservatoriaus Erino O‘Toolės.

Kanada per pirmalaikius rinkimus prognozuojama atkakli kova tarp liberalo premjero Justino Trudeau ir jo priešininko konservatoriaus Erino O‘Toolės.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kanada per pirmalaikius rinkimus prognozuojama atkakli kova tarp liberalo premjero Justino Trudeau ir jo priešininko konservatoriaus Erino O‘Toolės.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 9:28 AM, atnaujinta Sep 20, 2021, 9:30 AM

Balsavimo teisę šalyje turi daugiau kaip 25 mln. kanadiečių.

J. Trudeau nuo 2015 metų vadovauja 38 mln. gyventojų turinčios šalies vyriausybei, tačiau jau dvejus metus tai tik mažumos vyriausybė. 49-erių premjeras prieš kelias savaites paskelbė pirmalaikius rinkimus, vildamasis absoliučios daugumos.

Nepaisant apklausų rezultatų, vis dėlto liberalai ir vėl turi geresnius šansus nugalėti. To priežastis yra ir rinkimų sistema: mandatai 338 rinkimų apygardose dalijami pagal absoliučios daugumos principą. Tai tradiciškai veikiau palanku liberalams. Lemiamą reikšmę turi tik kelios dešimtys apygardų, kuriose vyksta atkakliausia kova – jas šiek tiek galima palyginti su vadinamosiomis „svyruojančiomis valstijomis“ JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.