Rusijoje kalinamas fizikas įspėja dėl mokslininkų persekiojimo šalyje

Rusų fizikos profesorius, areštuotas dėl kaltinimų valstybės išdavimu, įspėjo, kad vis didesnis mokslininkų persekiojimas kursto protų nutekėjimą iš Rusijos ir kelia pavojų tarptautiniam bendradarbiavimui.

Rusijoje kalinamas fizikas įspėja dėl mokslininkų persekiojimo šalyje.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijoje kalinamas fizikas įspėja dėl mokslininkų persekiojimo šalyje.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2021, 10:56 AM

Laiške iš kalėjimo Valerijus Golubkinas rašė, kad jo ir kito fiziko Anatolijaus Gubanovo areštas pakenkė Rusijos nacionaliniam saugumui.

V. Golubkino laiškas, kurio kopiją antradienį matė naujienų agentūra AFP, pasirodė padaugėjus mokslininkams iškeltų šnipinėjimo bylų.

V. Golubkinas, dėstęs didelių greičių aerodinamikos kursą Maskvos fizikos ir technikos institute – viename svarbiausių Rusijos fizikos aukštųjų mokyklų, buvo areštuotas balandžio mėnesį.

Pagrindinis jo darbdavys buvo Centrinis aerohidrodinamikos institutas (CAGI).

V. Golubkinas buvo sulaikytas po jo viršininko CAGI A. Gubanovo arešto 2020 metų gruodį, įtarus šį mokslininką valstybės išdavimu – teigiama, kad jis perdavė Vakarams slaptos informacijos.

Šio fiziko specializacija buvo hipergarsiniai skraidantys aparatai.

V. Golubkinas savo laiške rašo, kad mokslininkams keliamos baudžiamosios bylos nulėmė „realų jaunų, bet jau kvalifikuotų specialistų, nenorinčių atsidurti už grotų, protų nutekėjimą“.

„Vis daugiau mokslininkų atsisako dirbti pagal tarptautinius kontraktus, pamatę liūdną mūsų su Gubanovu patirtį ir kitų mokslininkų įkalinimą“, – rašė V. Golubkinas.

Rusijos valdžia turėtų ne persekioti mokslininkus, o „pasirūpinti mokslinių mokyklų tęstinumo palaikymu, kad būtų užtikrintas novatoriškų mokslinių tyrimų įgyvendinimas“, pridūrė jis.

V. Golubkino advokatas Ivanas Pavlovas per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ šią savaitę paskelbė, kad abu minimi mokslininkai dalyvavo tarptautiniu mastu finansuojamame hipergarsinių civilinių orlaivių kūrimo projekte.

V. Golubkinas tvirtina esąs nekaltas ir sako, kad prisidėjo prie tarptautinio bendradarbiavimo dėl įvairių projektų.

Pastaraisiais metais daug rusų, įskaitant mokslininkus, buvo apkaltinti valstybės išdavimu ar valstybės paslapčių atskleidimu.

Pernai liepą buvo suimtas ir valstybės išdavimu apkaltintas buvęs žurnalistas Ivanas Safronovas, rašydavęs gynybos temomis.

Šiais metais laiške iš kalėjimo I. Safronovas pasmerkė Rusijos saugumo tarnybų ir teisingumo sistemos savavališkumą.

Bet kuris asmuo, turėjęs kontaktų su užsieniečiu, gali tapti taikiniu, rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.