Maskva įspėja Vašingtoną neskelbti naujų sankcijų

Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėjo Jungtines Valstijas nepriimti įstatymo projekto, numatančio naujas sankcijas Rusijos valdžios atstovams ir visuomenės veikėjams.

Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėjo Jungtines Valstijas nepriimti įstatymo projekto, numatančio naujas sankcijas.(Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėjo Jungtines Valstijas nepriimti įstatymo projekto, numatančio naujas sankcijas.(Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 2:21 PM

„Norėtume dar kartą įspėti Vašingtoną nežengti nepagalvoto žingsnio „sankcijų treke“, – nurodė URM atstovė Marija Zacharova komentare, paskelbtame ministerijos tinklalapyje.

Anksčiau buvo pranešta, kad JAV Atstovų Rūmų procedūrinių reikalų komitetas pritarė 2022 finansinių metų gynybos biudžeto projekto pataisai, rekomenduojančiai išnagrinėti galimybę imtis sankcijų prieš 35 įtakingus Rusijos valdžios atstovus ir verslininkus, kurie, komiteto nuomone, susiję su žmogaus teisių pažeidimais.

Šiuo klausimu M. Zacharova pareiškė, kad „mes manome, jog anksti komentuoti panašaus pobūdžio iniciatyvas, kurios, beje, kol kas neįgijusios įstatymo pavidalo“.

„Panašu, kad viskas, kas šiuo metu vyksta Vašingtone, yra didelio „kadrų bado“ pasekmė, ir pirmiausia srityje, susijusioje su mūsų šalies ekspertais. Tik žmonės, visiškai nesuvokiantys Rusijos realijų, galėjo sudaryti panašų sąrašą asmenų, susiejant juos su tematika, su kuria nė vienas iš jų nesusijęs ir negali būti susijęs nei tiesiogiai, nei netiesiogiai“, – rašoma URM atstovės komentare.

Sąraše tarp asmenų, kuriems gali būti paskelbtos sankcijos, minimi Rusijos vyriausybės vadovas Michailas Mišustinas, prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška, Maskvos meras Sergejus Sobianinas, Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas.

Į sąrašą taip pat įtraukti Kremliaus finansuojamos televizijos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, valstybinio Pirmojo televizijos kanalo vadovas Konstantinas Ernstas, žurnalistas Vladimiras Solovjovas, taip pat verslininkai Ališeras Usmanovas, Romanas Abramovičius, Olegas Deripaska, Genadijus Timčenka.

Atstovų Rūmų procedūrinių reikalų komiteto priimta pataisa numato, kad „praėjus 180 dienų po šio įstatymo priėmimo prezidentas turi pateikti atitinkamiems Kongreso komitetams išvadą, ar iš tiesų esama pagrindo įtraukti kažką iš esančiųjų tame sąraše į asmenų, kuriems taikomos sankcijos pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą sąrašą“.

Šią iniciatyvą pateikė kongresmenai Tomas Malinowski ir Johnas Curtisas. Ji yra rekomendacinio pobūdžio ir įsigaliotų tik praėjęs tolesnę tvirtinimo procedūrą Kongrese.

Kremliaus atstovas D. Peskovas Kongreso žemųjų rūmų komiteto patvirtintą dokumentą pavadino parlamentine mankšta.

„Tai tokia parlamento vidaus mankšta. Kad tai būtų formalizuota ir juo labiau aktyvuota, reikia nueiti labai ilgą kelią“, – sakė jis žurnalistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.