Filipinų lyderis ruošis gynybai dėl TBT atliekamo tyrimo

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte pareiškė, kad pasitraukęs iš politikos „pasirengs savo gynybai“ dėl Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) atliekamo tyrimo, kurio taikiklyje – kruvinas Manilos karas su narkotikais.

 Filipinų lyderis ruošis gynybai dėl TBT atliekamo tyrimo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filipinų lyderis ruošis gynybai dėl TBT atliekamo tyrimo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-05 10:36

„Pasirengsiu savo gynybai TBT“, – sakė prezidentas iš anksto įrašytame ir pirmadienį vakare paskelbtame kreipimesi.

Tai pirmieji R. Duterte komentarai apie TBT pradėtą tyrimą. Anksčiau prezidentas tikino, kad nebendradarbiaus su šiuo tribunolu.

Rugsėjį TBT teisėjai nurodė atlikti nuodugnų tyrimą dėl R. Duterte kovos su narkotikais kampanijos, per kurią, žmogaus teisių aktyvistų teigimu, jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Teisėjų nuomone, ši kampanija panaši į neteisėtas ir sistemingas atakas prieš civilius.

„Tiesiog vadovaukimės faktais, nes jie dokumentuoti. Negrasinu jums – tiesiog neapgaudinėkite manęs dėl įrodymų“, – sakė R. Duterte savo kreipimesi, paskelbtame praėjus dviem dienoms po to, kai jis pranešė, jog trauksis iš politikos.

Karingą retoriką mėgstantis Filipinų lyderis nekart aštriai kritikavo TBT – 2002 metais įsteigtą vienintelį pasaulyje nuolatinį karo nusikaltimų tribunolą, įgaliotą teisti asmenis, kaltinamus genocidu, nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais.

R. Duterte tvirtino, kad Filipinai nepripažįsta šio tribunolo jurisdikcijos.

2018 metų kovą R. Duterte paskelbė, kad šalis traukiasi iš tarptautinės sutarties, kuria buvo įsteigtas šis tribunolas, TBT pradėjus preliminarų jo kruvino karo su narkotikais tyrimą.

Tačiau Hagoje įsikūręs TBT laikosi pozicijos, kad turi jurisdikciją tirti nusikaltimus, įvykdytus tuo laikotarpiu, kai Filipinai dar nebuvo pasitraukę iš Romos statuto.

Nuo 2016 metų liepos Filipinuose buvo surengta per 200 tūkst. kovos su narkotikais operacijų, per kurias žuvo mažiausiai 6 181 žmogus, rodo oficiali statistika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.