„The Insider“ redaktorius R. Dobrochotovas įpareigotas sumokėti kompensaciją už šmeižtą

Rusijos teismas trečiadienį įpareigojo tiriamosios žurnalistikos atstovą Romaną Dobrochotovą sumokėti 156 tūkst. rublių (1 865 eurų) kompensaciją už šmeižtą Nyderlandų tinklaraštininkui Maxui van der Werffui.

 „The Insider“ redaktorius R. Dobrochotovas įpareigotas sumokėti kompensaciją už šmeižtą Nyderlandų tinklaraštininkui Maxui van der Werffui.<br>AP/Scanpix nuotr.
 „The Insider“ redaktorius R. Dobrochotovas įpareigotas sumokėti kompensaciją už šmeižtą Nyderlandų tinklaraštininkui Maxui van der Werffui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 10:16 AM

R. Dobrochotovas tvirtino, kad M. van der Werffas palaiko ryšius su Rusijos karinės žvalgybos agentūra.

Teismas taip pat nurodė R. Dobrochotovui paneigti šią informaciją apie olandą, kurią jis paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Ši teismo nutartis paskelbta Rusijos pareigūnams siekiant suimti R. Dobrochotovą dėl kaltinimų neteisėtai kirtus Rusijos ir Ukrainos sieną.

38 metų žurnalistas ir aktyvistas R. Dobrochotovas yra tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „The Insider“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Šis Latvijoje registruotas tinklalapis yra tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ svarbus partneris.

Liepą „The Insider“ Rusijoje buvo įtrauktas į „užsienio agentų“ sąrašą. Toks žingsnis įpareigoja juridinius subjektus ir asmenis atskleisti savo finansavimo šaltinius, taip pat specialiai žymėti visas savo publikacijas.

M. van der Werffas sausį pateikė skundą dėl šmeižto, kai R. Dobrochotovas paskelbė, esą olandų tinklaraštininkas bendradarbiauja su Rusijos karine žvalgyba ir už atlygį skleidžia alternatyvius naratyvus apie oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio numušimą virš Ukrainos.

2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Per tą katastrofą žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 196 Nyderlandų piliečius.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa BUK, paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

Rusija neigia bet kokias savo sąsajas su šia katastrofa ir pateikė kelias kitas įvykio versijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.