Estija iškels Baltarusijos klausimą JT Saugumo Taryboje

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį Estijos iniciatyva aptars prastėjančią žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, įskaitant Minsko daromus pažeidimus, tokius kaip priverstinis civilinio lėktuvo nutupdymas.

 Estų užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Estų užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-07 23:11

Estų užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets pirmininkaus šiam neformaliam virtualiam susitikimui iš studijos Taline, kur prie jos prisijungs Latvijos diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius ir Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, pranešė Estijos užsienio reikalų ministerija.

Estija, kaip išrinkta JT Saugumo Tarybos narė, atkreipia dėmesį į įvykių mūsų regione, turinčių įtakos pasaulio saugumui, svarbą, todėl manome, kad labai svarbu išlaikyti padėtį Baltarusijoje Tarybos darbotvarkėje“, – sakė E.-M. Liimets.

„Po sausį įvykusios mūsų diskusijos Taryboje apie žiniasklaidos laisvės padėtį Baltarusijoje, situacija šalyje toliau šlijo. Buvo uždaryta žiniasklaidos priemonių, o politinių kalinių skaičius išaugo“, – pažymėjo ministrė.

„Be to, naudojamasi pažeidžiamais trečiųjų šalių piliečiais skatinant neteisėtą migraciją į kaimynines šalis. Žmogaus teisių pažeidimai ir hibridinė operacija prieš kaimynines valstybes turi akivaizdžių pasekmių tarptautinei taikai ir saugumui“, – pridūrė ji.

Pagrindinė susitikimo pranešėja bus JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja žmogaus teisėms latvė Ilzė Brands Kehris.

Apie padėtį Baltarusijoje Tarybą informuos nepriklausomas analitikas iš Minsko Arciomas Šraibmanas, Tarptautinės atskaitomybės platformos Baltarusijai vadovas Jensas Modvigas, Viktorija Fiodorova iš Tarptautinės tyrimų dėl kankinimo Baltarusijoje komisijos ir Lenkijos užsienio reikalų instituto politikos analitikė Anna Maria Dyner.

Penktadienį rengiamą sesiją remia 32 valstybės – daugiau nei bet kada anksčiau. Tarp jų yra kelios Saugumo Tarybos narės ir kitos JT valstybės narės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.