JAV teisėjas laikinai blokavo griežtą Teksaso abortų įstatymą

JAV federalinis teisėjas trečiadienį laikinai blokavo įstatymą, draudžiantį Teksase kone visus abortus ir priimtą konservatoriams siekiant suvaržyti moterų teisę į šią procedūrą.

JAV teisėjas laikinai blokavo griežtą Teksaso abortų įstatymą (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV teisėjas laikinai blokavo griežtą Teksaso abortų įstatymą (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 9:27 AM

Rugsėjo 1-ąją įsigaliojęs įstatymas draudžia abortą nuo akimirkos, kai galima fiksuoti vaisiaus širdies plakimą. Paprastai tai būna šešta nėštumo savaitė – kai daugelis moterų tuo metu net nežino, kad yra nėščios.

Įstatyme nėra išimčių išžaginimo ar incesto atvejams. Vienintelė jame numatyta išimtis yra atvejai, kai nėštumas kelia pavojų moters sveikatai.

JAV apygardos teisėjas Robertas Pitmanas Ostine patenkino prezidento Joe Bideno administracijos prašymą blokuoti įstatymo taikymą, kol vyks tolesnis bylinėjimasis. Administracija savo prašyme tvirtino, kad įstatymas pažeidžia JAV konstituciją. Teksasas gali skųsti šį sprendimą.

Teisėjas R. Pitmanas savo 113 puslapių nutartyje nurodė, kad Teksaso pareigūnai sukūrė „beprecedentę ir agresyvią schemą, kurios tikslas – atimti iš savo piliečių reikšmingą ir nusistovėjusią konstitucinę teisę“.

„Nuo tos akimirkos, kai SB 8 įsigaliojo, moterys neteisėtai neteko galimybės kontroliuoti savo gyvenimo tokiais būdais, kuriuos gina Konstitucija“, – sakė R. Pitmanas, pavartodamas oficialų teisės akto pavadinimą – Senate Bill 8.

„Šis Teismas daugiau nei vienai dienai nesankcionuos tokios svarbios teisės tokio žalingo atėmimo“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais metais analogiški abortų įstatymai buvo priimti ir kitose valstijose, tačiau jie buvo panaikinti, nes kirtosi su 1973-iaisiais byloje „Roe v. Wade“ Aukščiausiojo Teismo priimtu sprendimu, suteikusiu teisę į abortą iki nėštumo momento, kai vaisius gali išgyventi ne gimdoje. Taip paprastai būna apie 22 nėštumo savaitę.

Teksaso įstatymas yra griežčiausias iš šalyje priimtų teisės aktų dėl abortų. Be to, jis yra unikalus, nes leidžia bet kam patraukti į teismą bet kokį asmenį, padėjusį atlikti abortą. Skundą pateikęs žmogus gali gauti 10 tūkst. JAV dolerių premiją, jei jo apskųstas asmuo patraukiamas atsakomybėn.

Teksaso įstatymu „sukuriama premijų medžiojimo schema, skatinanti plačiąją visuomenę kelti brangias ir varginančias bylas visiems, kas, jos nuomone, pažeidė draudimą“, rugsėjo pradžioje sakė Amerikos piliečių laisvių sąjunga (ACLU).

„Abortų priešininkų grupės Teksase jau sukūrė interneto formas, raginančias žmones kelti bylas bet kam, kas, jų nuomone, pažeidžia įstatymą, ir... teikti „anoniminę informaciją“ apie įstatymą pažeidžiančius gydytojus, klinikas ir kitus asmenis ar įstaigas“, – teigė organizacija.

Teksasas dar gali skųsti trečiadienį paskelbtą nutartį, todėl byla galiausiai gali pasiekti Aukščiausiąjį Teismą.

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas sveikino teismo sutartį ir sakė, jog tai „Teksaso moterų ir teisės viršenybės pergalė“.

„Teisingumo departamento pagrindinė atsakomybė – ginti Konstituciją. Toliau ginsime konstitucines teises nuo visų, mėginsiančių jas paminti“, – sakė M. Garlandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.