D. Muratovas dalį Nobelio taikos premijos lėšų skirs žurnalistikai ir vaikų gydymui

Pasak D. Muratovo, kaip tiksliai bus paskirstyti pinigai spręs nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“, kurio redakcijai jis vadovauja, redaktorių kolegija.

Pasak D. Muratovo, kaip tiksliai bus paskirstyti pinigai spręs nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pasak D. Muratovo, kaip tiksliai bus paskirstyti pinigai spręs nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-08 15:44

„Tačiau nė kiek neabejoju, kad ši premija leis paremti SMA sergančius vaikus ir žurnalistiką, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė laureatas. – O visa kita spręs redakcijos kolegija.“

Nobelio komiteto sprendimu šių metų taikos premija rusų žurnalistas dalijasi su kolege filipiniete Maria Ressa „už drąsią kovą už žodžio laisvę Filipinuose ir Rusijoje“.

Anot komiteto, D. Muratovas „nuosekliai gynė žurnalistų teises“ ir žodžio laisvę, kuri „yra labai svarbi demokratijai ir karų bei konfliktų prevencijai“.

„Jis nuolat gynė žurnalistų teisę rašyti tai, ką jie nori, laikantis profesinių ir etinių žurnalistikos standartų“, – pabrėžiama pranešime spaudai.

Paklaustas, kaip jaučiasi gavęs apdovanojimą, D. Muratovas atsakė: „Tai Jurijaus Ščekočichino, Igorio Domnikovo, Anos Politkovskajos, Staso Markelovo, Anastasijos Baburovos ir Natalijos Estemirovos premija. Šis apdovanojimas skirtas mūsų žuvusiems kolegoms, draugams ir šio laikraščio žurnalistams.“

Jis pažymėjo, liko nustebintas sužinojęs, kad jis laimėjo Nobelio premiją.

„Kalbėjausi su [„Novaja Gazeta“ specialiąja korespondente Jelena] Milašina, kai sulaukiau skambučio iš Norvegijos, ir negalėjau nutraukti pokalbio su Milašina, nes jis buvo svarbus. Todėl visa tai man buvo staigmena“, – sakė laureatas.

D. Muratovas gimė 1961 metais dabartinėje Samaroje ir baigė Kuibyševo valstybinį universitetą. Jis dirbo laikraščiuose „Volžskij komsomolec“ ir „Komsomolskaja pravda“, 1994–1995 m. buvo specialusis korespondentas Čečėnijoje. Jis yra vienas iš „Novaja Gazeta“ įkūrėjų ir šiuo metu eina šio leidinio vyriausiojo redaktoriaus pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.