Lenkijoje – nepaprasta įtampa: išplatinus faktus apie migrantus, įsikišo Bažnyčia

Ilgai nesikišę į ginčus dėl pasienyje su Baltarusija susiklosčiusios nelegalių migrantų krizės Lenkijos katalikų bažnyčios vadovai pagaliau nusprendė užstoti pabėgėlius.

Lenkijos pasieniečiai apgręžia į šalį iš Baltarusijos besiveržiančius migrantus, bet toks elgesys sulaukia kritikos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos pasieniečiai apgręžia į šalį iš Baltarusijos besiveržiančius migrantus, bet toks elgesys sulaukia kritikos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos pasieniečiai apgręžia į šalį iš Baltarusijos besiveržiančius migrantus, bet toks elgesys sulaukia kritikos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos pasieniečiai apgręžia į šalį iš Baltarusijos besiveržiančius migrantus, bet toks elgesys sulaukia kritikos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Oct 9, 2021, 9:28 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 6:03 PM

Katalikų hierarchai tam ryžosi kilus visuomenės pasipiktinimui po pranešimų, kad lenkų pasieniečiai be gailesčio atgal į Baltarusiją išstumia net mažamečius vaikus.

Aistros užvirė Seime svarstant vyriausybės siūlymą dar dviem mėnesiams pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje. Vidaus reikalų ir administracijos ministras Mariuszas Kaminskis pademonstravo pabėgėlių telefonuose rastas nuotraukas.

Jose buvo įamžinti ginkluoti islamo kovotojai bei nuogos moterys ir vaikai.

Komentuodamas šias fotografijas ministras pareiškė, kad pabėgėliai gali būti teroristai ir seksualiniai iškrypėliai.

Opozicijos parlamentarai ministrą apkaltino siekiant nuteikti visuomenę prieš pabėgėlius ir vykdant gąsdinimo jais propagandą.

Kartu opozicija Seimo salėje išplatino nuotraukas, įamžinusias Lenkijos pasieniečių Michalovo kaimelyje sulaikytus mažamečius migrantų vaikus.

Teigiama, kad nusilpusius, ligotus ir badmiriaujančius aštuonis vaikus kartu su keliolika suaugusių lenkų pareigūnai per skylę spygliuotoje vieloje negailestingai išstūmė atgal į Baltarusiją.

Gėdindama valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) seimūnus opozicija pradėjo skanduoti: „Kur padėjote vaikus iš Michalovo?“

Bet ignoruodama kaltinimus TTP dauguma nubalsavo už nepaprastosios padėties Baltarusijos pasienyje pratęsimą dviem mėnesiams.

Prieš balsavimą Nacionalinio saugumo biuro vadovas Pawelas Solochas arogantiškai numetė ant žemės opozicijos atstovo įteiktą mažametės pabėgėlės iš Michalovo nuotrauką.

Toks P.Solocho elgesys papiktino visuomenę, juolab kad žiniasklaida priminė: Lenkija buvo viena iš tarptautinės Vaikų teisių konvencijos, priimtos 1989 metais, iniciatorių.

Pasienyje su Baltarusija įvedus nepaprastąją padėtį į šį regioną nebegali patekti nei humanitarinių organizacijų atstovai, nei žurnalistai.

Lenkija iš pradžių neigė Minsko kaltinimus, kad jos pasieniečiai veža šalies teritorijoje pagautus pabėgėlius prie sienos ir jėga juos išstumia į Baltarusiją.

Dabar vyriausybė to nebeslepia, tačiau pasieniečių veiksmus teisina kaip atsaką į Minsko vykdomą hibridinį karą ir siekį Lenkiją užtvindyti pabėgėliais.

Varšuvos nenorą leisti žiniasklaidai ir humanitarinėms organizacijoms stebėti padėtį pasienyje net po to, kai jame mirė keli pabėgėliai, vis labiau kritikuoja Europos Sąjungos institucijos.

Lenkijoje vis stiprėjantis pasipiktinimas situacija pasienyje paskatino į ginčą pagaliau įsikišti ir Bažnyčią.

Vyskupų konferencijos pirmininkas, arkivyskupas Stanislawas Gadeckis pareiškė, kad krikščionys turi pareigą pabėgėliams „suteikti medicininę ir humanitarinę pagalbą ir ieškoti sprendimų, tarnaujančių bendram gėriui“.

Arkivyskupas paragino neklijuoti pabėgėliams etikečių tvirtinant, kad kiekvienas jų yra potencialus teroristas.

Arkivyskupas pasiūlė atidaryti humanitarinį koridorių pabėgėliams, kad būtų galima civilizuotai reguliuoti jų judėjimą.

Susitikime su Michalovo kaimelio gyventojais Pasienio tarnybos komendanto pavaduotojas majoras Piotras Dederka pripažino, kad net jam pačiam tampa sunku vykdyti nurodymus dėl migrantų vaikų: „Sulaikėme 18 žmonių, 12 iš jų – vaikai, ir aš privalau juos išvaryti per sieną. Tai labai sunku ir kertasi su mano įsitikinimais.“

Dienraštis „Rzeczpospolita“ paviešino iš pasieniečių gautus keturių pabėgėlių tardymo protokolus. Migrantai papasakojo, kad Baltarusijoje yra organizuotai vežami į pasienį, kur tarpininkai moko, kaip ir kur pereiti tvorą, o baltarusių pasieniečiai neleidžia grįžti atgal – mušdami ir atiminėdami pinigus varo į Lenkiją.

Prieš kelias savaites užėjus pirmoms šalnoms sekmadienio ryte Lenkijos pasienyje buvo rasti 3 mirtinai sušalę pabėgėliai, o dar 8 įklimpo pelkynuose netoli Pionkų gyvenvietės.

Po kelias valandas užsitęsusios gelbėjimo operacijos tris moteris ir penkis vyrus pavyko ištraukti iš liūno ir nugabenti į ligoninę.

Vienos merginos būklė buvo kritinė – jos kūno temperatūra siekė vos 24,8 laipsnio.

Atvežtos į Baltstogės ligoninę pabėgėlės širdis sustojo, bet medikams po pusantros valandos pavyko ją atgaivinti.

Ligoninėje dirbantis gydytojas siras išplatino nelaimėlės nuotrauką ir ją atpažino Vokietijoje legaliai gyvenantys giminaičiai.

Paaiškėjo, kad tai 23-ejų Novin Omar.

Jei mergina pasveiks, jai pagal Lenkijos įstatymus už neteisėtą sienos kirtimą grės 3 metai kalėjimo.

Perspėja, kad siena – uždaryta

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas sakė, kad šalies diplomatai Viduriniuose Rytuose ir Afrikos šalyse plėtoja informacinę kampaniją, kuria ragina potencialius migrantus nebandyti veržtis į Europos Sąjungą per Baltarusiją.

Diplomatai per vietos žiniasklaidą ir kitus populiariausius informacijos kanalus pabrėžia, kad Lenkijos siena su Baltarusija yra uždaryta.

„Norime padėti šiems žmonėms, todėl įspėjame, kad jie gali tapti apgavystės aukomis, – sakė M.Przydaczas. – Taip pat nuolat kalbamės su tų šalių valdžios pareigūnais, kad jie apsaugotų savo piliečius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.