Rumunijos prezidentas premjeru paskyrė ES veteraną

Rumunijos prezidentas pirmadienį paskyrė premjeru Europos Sąjungos veteraną, vienoje neturtingiausių Europos šalių tęsiantis politinei krizei.

Rumunijos prezidentas pirmadienį paskyrė premjeru Europos Sąjungos veteraną, vienoje neturtingiausių Europos šalių tęsiantis politinei krizei.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Rumunijos prezidentas pirmadienį paskyrė premjeru Europos Sąjungos veteraną, vienoje neturtingiausių Europos šalių tęsiantis politinei krizei.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-12 08:13

Rumunija į krizę paniro praėjusią savaitę, kai per balsavimą dėl nepasitikėjimo buvo nuversta ministro pirmininko liberalo Florino Citu vyriausybė. Keliomis savaitėmis anksčiau viena koalicijos partnerė paliko jo vyriausybę skųsdamasi dėl F. Citu „diktatoriško požiūrio“.

F. Citu vis dar bando suformuoti naują koaliciją aplink savo partiją PNL, apsunkindamas oponentų pastangas įveikti krizę su nauja vadovybe.

Prezidento Klauso Iohanniso sprendimas naujuoju premjeru paskirti Dacianą Ciolosą, buvusį ES žemės ūkio komisarą, vadovavusį Rumunijos vyriausybei nuo 2015-ųjų lapkričio iki 2017-ųjų sausio, stebėtojams buvo netikėtas.

D. Ciolosas, vadovaujantis reformistinei partijai „Gelbėkime Rumuniją“ (USR), sakė, kad jam yra garbė priimti nominaciją.

„Mūsų tikslas yra ištraukti Rumuniją iš krizės, ir tam mums reikia daug atsakomybės iš visų politinių jėgų“, – sakė jis feisbuke po to, kai prezidentas paskelbė paskyręs D. Ciolosą premjeru.

Tačiau kad gautų šias pareigas, jam reikia parlamento daugumos paramos, o tai nėra lengva užduotis fragmentiškame politiniame kraštovaizdyje.

Dvi partijos jau užsiminė, kad D. Cioloso neparems.

52-ejų D. Ciolosas 10-e dešimtmetyje Prancūzijoje studijavo agronomiją.

Anksčiau šį mėnesį jis nusprendė pasitraukti iš Europos Parlamento frakcijos „Atnaujinkime Europą“ (Renew Europe) pirmininko pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.