Spaudžiamas Talibanas siekė užsitikrinti paramos per derybas su ES ir JAV delegacija

Talibanas antradienį surengė tiesiogines derybas su Europos Sąjungos ir JAV pasiuntiniais, griežtosios linijos islamistų judėjimui tebesiekiant tarptautinio pripažinimo.

 Spaudžiamas Talibanas siekė užsitikrinti paramos per derybas su ES ir JAV delegacija.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Spaudžiamas Talibanas siekė užsitikrinti paramos per derybas su ES ir JAV delegacija.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 12:24 PM

Afganistano naujieji valdytojai, grįžę į valdžią JAV rugpjūtį išvedus savo karius po 20 metų trukusio karo, taip pat siekia pagalbos, norėdami išvengti humanitarinės katastrofos.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas ragina pasaulį aukoti Afganistanui, kad šalis išvengtų ekonominio kracho. Tuo pat jis peikia talibų „sulaužytus“ pažadus šalies moterims ir mergaitėms.

Tiesioginės derybos Dohoje surengtos tarpininkaujant Katarui, kur jau ilgą laiką veikia Talibano politinis biuras.

ES atstovė Nabila Massrali pareiškė, kad vėliausias susitikimas „leis JAV ir Europos atstovams aptarti [tokius] klausimus“, kaip galimybė palikti Afganistaną to norintiems asmenims, humanitarinės pagalbos teikimas, pagarba moterų teisėms ir pastangos neleisti Afganistanui tapti „teroristinių“ grupuočių placdarmu.

„Tai neformalus dialogas techniniu lygiu. Jis nereiškia, kad pripažįstama „laikinoji vyriausybė“, – pabrėžė ji.

Talibanui labai reikalinga tarptautinė parama, nes Afganistano ekonomika atsidūrė sudėtingoje padėtyje: tarptautinės pagalbos tiekimas nutrauktas, auga maisto kainos ir nedarbo lygis.

Režimui, kurio teisėtumo dar nepripažino jokia valstybė, taip pat kelia grėsmę džihadistų grupuotė „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K), surengusi šalyje virtinę aukų pareikalavusių išpuolių.

„Norime teigiamų santykių su visu pasauliu“, – per renginį Katare sakė Talibano paskirtas eiti užsienio reikalų ministro pareigas Amiras Khanas Muttaqi.

„Tikime subalansuotais tarptautiniais santykiais. Manome, kad subalansuoti santykiai gali išgelbėti Afganistaną nuo nestabilumo“, – pareiškė A. Kh. Muttaqi, šeštadienį vadovavęs talibų delegacijai per pirmąsias tiesiogines derybas su amerikiečių pareigūnais nuo JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano.

Užkirsti kelią „žlugimui“

Prieš antradienio derybas ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad blokas siekia padidinti savo tiesioginę pagalbą Afganistano žmonėms, stengdamasis užkirsti kelią „žlugimui“.

„Negalime „palaukti ir pažiūrėti“. Turime veikti – ir greitai“, – J. Borrellis sakė po diskusijų su ES plėtros ministrais.

Tarptautinė bendruomenė laviruoja stengdamasi skubiai suteikti afganams reikalingą pagalbą, bet tuo pat metu nepripažindama Talibano valdžios.

A. Guterresas pabrėžė nepasitenkinimą Talibanu dėl jo elgesio su moterimis, nepaisant judėjimo pažadų, kad jo valdymas nebus toks, kaip 1996–2001 metais, liūdnai pagarsėjęs brutaliu ir despotišku valdymu.

„Ypač esu sunerimęs matydamas laužomus pažadus, Talibano duotus Afganistano moterims ir mergaitėms“, – sakė jis.

Afganistano berniukams buvo leista sugrįžti į vidurines mokyklas prieš tris savaites, bet didžiojoje šalies dalyje mergaitėms ir mokytojoms buvo liepta likti namie. Vis dėlto mergaitės gali lankyti pradinę mokyklą.

Paklaustas apie mergaičių atskirtį, A. Kh. Muttaqi sakė, kad mokyklos buvo uždarytos dėl COVID-19. Pasak jo, ši grėsmė jau sumenko.

„COVID'as... buvo suvaldytas, ir [užsikrėtimo] atvejų yra labai mažai, o sumažėjus šiai rizikai, mokyklų atidarymas jau prasidėjo, kasdien jų [atidaroma] vis daugiau“, – teigė jis.

A. Kh. Muttaqi taip pat tvirtino, kad šiitų bendruomenė nėra diskriminuojama, ir sakė, kad IS-K yra kontroliuojama.

„Kad ir kokį pasirengimą jie padarė, jis 98 procentais neutralizuotas“, – teigė jis.

IS-K prisiėmė atsakomybę už penktadienio sprogdinimą šiitų mečetėje, per kurį žuvo daugiau kaip 60 žmonių. Tai buvo daugiausiai gyvybių pareikalavusi ataka nuo Talibano sugrįžimo į valdžią.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė pirmadienį perspėjo savo piliečius dėl grėsmių saugumui nesilankyti Afganistano sostinės Kabulo viešbučiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų