ES pasiuntinys ketvirtadienį lankysis Irane, siekiant atnaujinti branduolines derybas

Europos Sąjungos pasiuntinys, kuriam pavesta koordinuoti derybas dėl branduolinio susitarimo tarp Irano ir šešių didžiųjų valstybių išsaugojimo, ketvirtadienį lankysis Teherane, pranešė šiitiškos respublikos Užsienio reikalų ministerija.

 ES pasiuntinys ketvirtadienį lankysis Irane, siekiant atnaujinti branduolines derybas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ES pasiuntinys ketvirtadienį lankysis Irane, siekiant atnaujinti branduolines derybas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 1:08 PM

Enrique Mora atvyksta tęsti konsultacijų tarp abiejų šalių abiem pusėms svarbiais klausimais, ypač dėl Irano ir ES santykių, Afganistano ir branduolinio susitarimo, nurodė ministerija išplatintame pareiškime.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

E. Mora atvyksta į Teheraną ES šalims ir JAV vis garsiau raginant skubiai atnaujinti derybas dėl Vašingtono sugrįžimo į susitarimą.

„Žinia Iranui visiškai aiški: nedelsiant sugrįžkite prie derybų stalo“, – sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį per vizitą Izraelyje.

Teheranas siekia Europos garantijų, kad daugiau nebebus vienašališkų pasitraukimų iš sutarties D. Trumpo pavyzdžiu.

„Europos sostinės, įskaitant Berlyną, turi užtikrinti islamo respubliką, kad šįkart jokia šalis nepažeis branduolinio susitarimo“, – pirmadienį sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

JAV prezidentas Joe Bidenas leido suprasti, kad nori grįžti į susitarimą. Tačiau valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad laikas sparčiai senka ir dabar kitą žingsnį turi žengti Iranas.

Vienoje vykusios derybos tarp Irano ir likusių branduolinės sutarties dalyvių – Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – yra įstrigusios nuo birželio, kai šiitiškos respublikos prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi.

Manoma, kad buvęs Irano teismų sistemos vadovas E. Raisi mažiau nei jo pirmtakas Hassanas Rouhani linkęs daryti nuolaidų Vakarams susitarimui išgelbėti.

Teheranas nekart sakė, kad yra pasiruošęs „greitu metu“ atnaujinti derybas, tačiau konkrečios datos kol kas nenurodė.

E. Mora dalyvavo rugpjūtį vykusioje E. Raisi inauguracijoje. Dėl to ES sulaukė griežtos kritikos iš Izraelio, smerkiančio branduolinį susitarimą su jo senu priešininku Iranu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.