Kinija ištirs tūkstančius kraujo mėginių: bandys išsiaiškinti COVID-19 kilmę

Kinija ruošiasi ištirti dešimtis tūkstančių Uhano miesto kraujo banko mėginių, kad išsiaiškintų COVID-19 kilmę.

COVID-19 kraujo testas Kinijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
COVID-19 kraujo testas Kinijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 10:12 PM

Šis žingsnis žengiamas vis dažniau raginant užtikrinti skaidrumą dėl viruso atsiradimo.

Šių metų vasarį Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrėjų grupė nurodė, kad iki 200 tūkst. mėginių, įskaitant 2019 m. paskutiniųjų mėnesių mėginius, saugykla yra svarbios informacijos šaltinis, galintis padėti nustatyti, kada ir kur virusas pirmą kartą pateko tarp žmonių.

Manoma, kad šie mėginiai saugomi Uhano kraujo centre ir apima 2019 m., todėl galima gauti audinių mėginius iš daugelio Kinijos miesto, kuriame, kaip manoma, pirmą kartą žmonės užsikrėtė SARS-CoV-2 virusu, gyventojų.

Kinijos pareigūnai teigė, kad kraujo banko mėginiai saugomi dvejus metus, jei jų prireiktų kaip įrodymų teisminiuose procesuose, susijusiuose su kraujo donoryste.

Šis dvejų metų laukimo laikotarpis netrukus baigsis svarbiausiems 2019 m. spalio ir lapkričio mėnesiams, kai, daugumos ekspertų nuomone, virusu pirmą kartą galėjo užsikrėsti žmonės.

Kinijos nacionalinės sveikatos komisijos pareigūnas CNN sakė, kad šiuo metu vyksta pasirengimas tyrimams, ir patvirtino, kad tyrimai bus atliekami pasibaigus dvejų metų terminui.

„Tai suteikia arčiausiai pasaulyje esančius realaus laiko mėginius, kurie padės mums suprasti protrūkio įvykio laiką“, – sakė Užsienio santykių tarybos vyresnysis bendradarbis pasaulinės sveikatos klausimais Yanzhong Huangas.

„Juose neabejotinai bus gyvybiškai svarbių užuominų“, – sakė Kolumbijos universiteto epidemiologijos docentė Maureen Miller. Ji paragino Kiniją leisti užsienio ekspertams stebėti procesą.

„Niekas nepatikės jokiais Kinijos pateiktais rezultatais, jei nebus bent jau kvalifikuotų stebėtojų“, – sakė ji.

PSO tyrime dirbančios Kinijos komandos vadovas Liangas Wannianas liepos mėn. spaudos konferencijoje pirmiausia sakė, kad Kinija ištirs mėginius, ir pridūrė, kad kai Kinijos ekspertai „turės rezultatus, jie juos pateiks ir Kinijos, ir užsienio ekspertų komandoms“.

Liangas Wannianas sakė, kad mėginiai buvo paimti iš donoro kraujo maišelio atidarymo vamzdelio, užplombuoto ir vėliau saugomo.

Ekspertai teigė, kad teisingai laikomuose mėginiuose gali būti esminių pirmųjų žmonių sukurtų antikūnų prieš šią ligą požymių.

Liepos mėnesį Liangas Wannianas sakė, kad nors pirmasis užregistruotas atvejis buvo gruodžio 8 d.Uhane, „mūsų tyrimai ir ankstesni susiję Kinijos mokslininkų moksliniai darbai rodo, kad gruodžio 8 d. tikriausiai nėra pirminis atvejis. Gali būti ir kitų atvejų, įvykusių anksčiau“.

Daktaras Williamas Schaffneris iš Vanderbilto universiteto Medicinos departamento infekcinių ligų skyriaus teigė, kad mėginiai suteikė įdomią galimybę.

„Norėtųsi grįžti atgal ir tiksliai išsiaiškinti, kuriais mėnesiais šis virusas pradėjo palikti pirštų atspaudus žmonių populiacijoje Kinijoje“, – sakė jis.

Mėginiai netgi galėtų parodyti, kas ir kur užsikrėtė pirmieji, koks buvo jų amžius ir profesija, pridūrė M.Miller.

„Įprasta praktika yra panaikinti mėginių tapatybę, – sakė ji. – Taigi, galima būtų išimti informaciją ir palikti tik pagrindinius demografinius duomenis, amžių, lytį, rajoną, kuriame jie gyveno. Visi šie duomenys bus prieinami.“

W.Schaffneris pasiūlė, kad mėginiai galėtų būti atgabenti į Ženevą ar kitą neutralią vietą, kad PSO ekspertai galėtų dalyvauti tyrime.

Jis sakė, kad dvi galimos su mėginiais susijusios problemos galėtų būti „kraujo mėginių vientisumas – užtikrinimas, kad jie nebuvo sukurti neseniai“, taip pat tai, kiek reprezentatyvūs visai populiacijai buvo kraujo donorai.

M.Miller sakė, kad daugelis mėginių greičiausiai būtų paimti iš sveikų asmenų, „taigi jie atstovaus besimptomiams atvejams“.

„O kaip sužinojome per pandemiją, besimptomiai atvejai skatina pandemiją“, – sakė ji.

Yanzhong Huangas sakė, kad neaišku, „kiek išorinis pasaulis patikės išvadomis kaip patikimomis ar įtikinančiomis“, o šis bandymas yra galimybė Kinijai „pasakyti pasauliui, kad ji rimtai nusiteikusi depolitizuoti kilmės tyrimą“.

Joe Bideno administracija per 90 dienų peržiūrėjo žvalgybos duomenis apie viruso atsiradimo būdą, tačiau neįslaptintoje ataskaitoje teigiama, kad pareigūnai vis dar laikė tikėtinomis teorijomis tiek natūralų viruso perdavimą iš gyvūnų žmonėms, tiek jo nutekėjimą iš laboratorijos, tačiau nesugebėjo nustatyti, kuri iš jų yra labiau tikėtina.

„Tačiau nuo pat pradžių Kinijos vyriausybės pareigūnai stengėsi neleisti tarptautiniams tyrėjams ir pasaulio visuomenės sveikatos bendruomenės nariams susipažinti su šia informacija“, – sakė prezidentas J.Baidenas, gavęs įslaptintą ataskaitos versiją.

Kinija tvirtino, kad ji skaidriai ir naudingai prisidėjo prie PSO tyrimo, o naujausiame pareiškime apie teoriją, kad virusas nutekėjo iš laboratorijos, nurodė į neįrodytus teiginius apie „Fort Detrick“, JAV laboratoriją Merilende, ir būtinybę ištirti jos netolimą praeitį.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.