Kolumbija paliks tirti „Havanos sindromo“ atvejus ambasadoje amerikiečiams

Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque antradienį pareiškė, kad jo vyriausybei žinoma apie vadinamojo Havanos sindromo atvejus JAV ambasadoje Bogotoje, tačiau ji palieka šį reikalą ištirti Vašingtonui.

 JAV.<br> 123rf.com nuotr.
 JAV.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 10:20

Mažiausiai penkioms amerikiečių šeimoms, susijusioms su JAV ambasada Kolumbijoje, pasireiškė su šiuo mįslingu susirgimu siejami simptomai, tokie kaip galvos skausmai, pykinimas ir galimi smegenų pažeidimai, pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“.

„Mes, aišku, žinome apie šią padėtį, bet aš noriu palikti tai JAV institucijoms, kurios jau atlieka tyrimą, nes tai liečia jų darbuotojus“, – sakė I. Duque Niujorke per oficialų vizitą Jungtinėse Valstijose, kurio metu apsilankė ir Vašingtone.

Kolumbijoje užfiksuoti susirgimai yra naujausi iš dešimčių šio neišaiškinto sindromo, pasireiškusio JAV diplomatams, žvalgybos pareigūnams bei jų šeimų nariams, atvejų.

Vadinamasis Havanos sindromas taip buvo pavadintas po to, kai Kubos sostinėje Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir Valstybės departamento pareigūnai 2016 metais pirmąkart pasiskundė bloga savijauta ir neįprastais negalavimais, tokiais kaip klausos haliucinacijos ir spaudimo jausmas galvoje. Kai kurie iš tų pareigūnų skundėsi ir sutrikusiu regėjimu.

Panašių atvejų vėliau fiksuota Kinijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Australijoje, Taivane ir JAV sostinėje.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasirašė įstatymą dėl finansinės pagalbos šio mįslingo susirgimo paveiktiems žmonėms.

Havanos aktas numato finansinę kompensaciją Valstybės departamento ir CŽV darbuotojams, patyrusiems smegenų pažeidimų per atakas, surengtas, kaip įtaria pareigūnai, pasitelkus labai aukšto dažnio bangas.

Negalavimų priežastis iki galo nenustatyta, taip pat neskelbiama, kas galėjo organizuoti šias atakas, jei toks organizatorius apskritai buvo.

Kubos vyriausybė tyrė šį reikalą ir nekart atmetė JAV pareiškimus šiuo klausimu kaip dezinformaciją.

JAV ambasada Bogotoje yra viena didžiausių pasaulyje. Be karjeros diplomatų ir kito personalo ten dirba ir nemažas būrys agentų, užsiimančių žvalgyba ir kovos su narkotikais operacijomis.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas spalio 20-ąją ketina apsilankyti Kolumbijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.